Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

New York Times: Η Τουρκία κρύβει νεκρούς από τον κορωνοϊό

New York Times: Η Τουρκία κρύβει νεκρούς από τον κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στοιχεία καταδεικνύουν μία σημαντική αύξηση στον αριθμό των θανάτων στην Κωνσταντινούπολη το τελευταίο δίμηνο, γεγονός που δείχνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εδώ και εβδομάδες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παρουσιάσει μία εικόνα ότι η Τουρκία έχει υπό έλεγχο την κατάσταση με τον νέο κορωνοϊό και ότι είναι μία από τις πιο επιτυχημένες στον κόσμο, όμως ο ίδιος διατηρεί έναν πολύ αυστηρό έλεγχο στις πληροφορίες σχετικά με την πανδημία.

Μία προσεκτικά οργανωμένη προπαγάνδα ενορχηστρωμένη από το προεδρικό μέγαρο, διασφαλίζει ότι οι αναφορές από νοσοκομεία, νεκροταφεία και από συγγενείς των θανόντων στην πραγματικότητα απουσιάζουν.

Γιατροί οι οποίοι μίλησαν γι’ αυτό στα social media έχουν δεχθεί επιπλήξεις και περίπου 410 άνθρωποι συνελήφθησαν τον Μάρτιο για «προκλητικές και προσβλητικές» αναρτήσεις.

Στοιχεία που συνέλεξαν οι New York Times από τα αρχεία με τους καταγεγραμμένους θανάτους στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία.

Η πόλη κατέγραψε περίπου 2.100 περισσότερους θανάτους από τους αναμενόμενους από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου, με βάση τους αριθμούς από τους εβδομαδιαίους θανάτους τα τελευταία δύο χρόνια και είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν τον οποίο έχουν ανακοινώσει οι Τούρκοι αξιωματούχοι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Παρόλο που όλοι αυτοί οι θάνατοι δεν σχετίζονται απευθείας με τον κορωνοϊό, τα νούμερα δείχνουν μία έκρηξη στο συγκεκριμένο αριθμό που συμπίπτει με την έναρξη της πανδημίας, ένας δείκτης ο οποίος χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για να ανιχνευτεί ο αριθμός των νεκρών και να αξιολογηθεί το νούμερο σε πραγματικό χρόνο.

Η ζημιά είχε ήδη γίνει όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα

Πάντως ακόμα σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή μέχρι τη Δευτέρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 90.000, ανεβάζοντας την Τουρκία στην έβδομη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, αφού ξεπέρασε την Κίνα.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι κινήθηκε γρήγορα, αναστέλλοντας πτήσεις και κλείνοντας τα σύνορα με πέντε από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο τον Φεβρουάριο, καθώς και με το κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων και μπαρ στα μέσα Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία των New York Times, η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τον Covid-19 στις 17 Μαρτίου.

Όμως τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Κωνσταντινούπολη ήταν ήδη αισθητά ανεβασμένος σε σχέση με τους μέσους όρους κατά το παρελθόν, ένας στατιστικός δείκτης που καταδεικνύει ότι ο κορωνοϊός είχε φθάσει στην Τουρκία κάποιες εβδομάδες νωρίτερα.

Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι υψηλός αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στο μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργεί (περισσότερα από 600.000) και επίσης δηλώνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης ελαττώνεται.

Σημαντική άνοδος των θανάτων στην Κωνσταντινούπολη

Ακόμα και έτσι οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη από τις 9 Μαρτίου έως και τις 12 Απριλίου παρουσιάζουν αύξηση 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο που υπήρχε κατά το παρελθόν.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία εμφάνισαν άνοδο της τάξεως του 50% σε σχέση με τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, Stephane Helleringer, μία τέτοια αύξηση είναι ανησυχητική και δείχνει ότι σχετίζεται με την πανδημία.

Οποιαδήποτε στατιστικά στοιχεία έχουν εντοπιστεί εν μέσω της πανδημίας είναι αμφίβολα και πρέπει να εξετάζονται ως προκαταρκτικά.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τους θανάτους καθώς θεωρούνται ανολοκλήρωτα.

Οι συνολικοί θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο τους θανάτους που σχετίζονται απευθείας με τον κορωνοϊό όσο και με άλλες αιτίες όπως ο καρκίνος ή καρδιακές παθήσεις οι οποίες είναι πιο συχνές καθώς τα νοσοκομεία έχουν υπερφορτωθεί και οι άνθρωποι αποφεύγουν να δεχθούν ιατρική φροντίδα.

Τα στοιχεία των New York Times, υποστηρίζονται και από τον Ονούρ Αλτιντάγκ, επίκουρο καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέντλεϊ, που έχει δημοσιεύσει στοιχεία για 10 πόλεις της Τουρκίας και τα οποία έχει συγκρίνει με στατιστικές των προηγούμενων τεσσάρων ετών, όπου διαπίστωσε μία παρόμοια υπερβολική άνοδο στον αριθμό των θανάτων στην Κωνσταντινούπολη από τις 11 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων στην Τουρκία ως τις 12 Απριλίου ανερχόταν σε 1.006 και λιγότεροι από τους μισούς εντοπίζονται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε.

Περιορισμένα τα νούμερα που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοινώνει περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τη μετάδοση του ιού και μόνο σε μία περίπτωση ανάφερε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων σε μία πόλη.

Συγκεκριμένα την 1η Απριλίου, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσά επιβεβαίωσε ότι εκείνη τη μέρα στην Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων, είχε επιβεβαιωθεί το 60% των κρουσμάτων εκείνης της ημέρας.

Ακόμα άλλες πόλεις όπως η Άγκυρα και η Σμύρνη έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικά επίκεντρα της επιδημίας στη χώρα.

Στις 10 Απριλίου η κυβέρνηση ξεκίνησε να επιβάλλει lockdown σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο κύριος Αλτιντάγκ βρήκε επίσης στοιχεία που δείχνουν αύξηση των θανάτων στην πόλη Σακάρια, μία από τις πόλεις που περιλαμβάνεται στο lockdown.

Αλλά αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Υγείας υποστηρίζουν το σύστημα υγείας της χώρας έχει επεκταθεί σημαντικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος Ερντογάν, ότι οι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα και ότι η Τουρκία θα φτάσει στην κορύφωση της πανδημίας σε περίπου μία εβδομάδα.

Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα

Όμως άλλοι επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας προειδοποιούν ότι μπορεί μην έχει κατανοηθεί ακριβώς η μετάδοση του ιού.

«Τον Φεβρουάριο δεν έκαναν τίποτα παρόλο που ήξεραν ότι η ασθένεια υπάρχει», δήλωσε ο Σινάν Αντιγιαμάν, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας.

Επίσης ο προστατευτικός εξοπλισμός παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένες περιοχές και ότι τα τεστ άρχισαν να διεξάγονται σε ικανοποιητικά νούμερα, μόλις τον Απρίλιο, προσέθεσε.

Η Τουρκία μετράει μόνο περιπτώσεις κορωνοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί από κάποιο θετικό τεστ.

Δεν συμπεριλαμβάνει όσους έχουν διαγνωστεί κλινικά ως κρούσματα του Covid-19 αλλά το αποτέλεσμα του τεστ δεν ήταν θετικό είπε ακόμα ο Αντιγιαμάν.

«Τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να πουν εάν έχει ελεγχθεί η πανδημία», ανέφερε ακόμα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, είναι ένας ανεξάρτητος σύλλογος με περίπου 120.000 μέλη και έχει καλέσει για μεγαλύτερη διαφάνεια, για να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια.

Ο σύλλογος παρουσίασε 22 ερωτήσεις τον υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας δημογραφικά στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα και λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των υγειονομικών υπαλλήλων που αρρώστησαν, αλλά ακόμα δεν έχουν λάβει απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον Σινάν Αντιγιαμάν το επιστημονικό συμβούλιο, μία ομάδα ειδικών που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία, η οποία όμως δεν δίνει στη δημοσιότητα τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση δεν μοιράζεται τα στοιχεία με το σύλλογο.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Απριλίου είχαν νοσήσει 601 άτομα από το ιατρικό προσωπικό, αλλά σύμφωνα με τον Αντιγιαμάν ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν βρεθεί θετικοί ανέρχεται σε 1.500, συμπεριλαμβανομένων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

17 επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας έχουν πεθάνει από τον Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία από συνδικάτα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr