Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στη Λατινική Αμερική – Μεξικό, Περού και Ισημερινός

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στη Λατινική Αμερική – Μεξικό, Περού και Ισημερινός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο νέος κορωνοϊός Covid-19 εξαπλώνεται και στις ισπανόφωνες χώρες της λατινικής Αμερικής. Μεξικό, Περού και Ισημερινό.

Μεξικό: 486 θάνατοι και 6.297 κρούσματα

Άλλοι 37 άνθρωποι υπέκυψαν μέσα σε ένα 24ωρο στην ασθένεια COVID-19 στο Μεξικό, όπου εντοπίστηκαν 450 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε έτσι τους 486, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ξεπέρασε τις έξι χιλιάδες και ανέχεται πλέον σε 6.297.

Ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ενδέχεται να ξεπερνά τους 26.000.

Στη Σιουδάδ Χουάρες, πόλη πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας, έχουν εντοπιστεί 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 19 ασθενείς έχουν υποκύψει.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις έξω από εργοστάσια, ανάμεσά τους και κάποια που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες, μετά τους θανάτους εργαζομένων που συνάδελφοί τους λένε πως οφείλονταν στον κορονοϊό.

Αρκετοί εργαζόμενοι της Lear Corporation, κατασκευάστριας καθισμάτων αυτοκινήτων με έδρα το Μίσιγκαν, έχουν πεθάνει στη Χουάρες, επιβεβαίωσε η διεύθυνσή της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Honeywell International Inc επίσης επιβεβαίωσε ότι ένας εργαζόμενος σε εργοστάσιό της στη Χουάρες πέθανε στο σπίτι του όπου είχε τεθεί σε αυτοαπομόνωση αφού εξετάστηκε από γιατρό.

Οι θάνατοι και οι διαδηλώσεις στα εργοστάσια της περιοχής των συνόρων ακολουθούν τον εντοπισμό εστιών του κορωνοϊού σε εργοστάσια συσκευασίας κρέατος στις ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει ανησυχία για τις εργασιακές συνθήκες εν μέσω της πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού στην αχανή ζώνη εφαρμογής της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.

Η ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων και μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για το ποιοι τομείς είναι απαραίτητοι και πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία εντείνονται.

Χθες δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το εργοστάσιο της Honeywell Ademco, όπου κατασκευάζονται συστήματα ανίχνευσης πυρός και συναγερμοί, απαιτώντας να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του.

«Θέλουμε να τηρήσουν την καραντίνα», είπε ο Μάριο Σέσαρ Γκονσάλες.

«Ο διευθυντής μας είπε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

»Δεν νομίζω ότι οι συναγερμοί είναι απαραίτητο να φτιάχνονται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Η Χάνιγουελ αντέτεινε σε γραπτή ανακοίνωσή της στο Reuters πως στο εργοστάσιο κατασκευάζονται επίσης συστήματα ελέγχου θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού για κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία και εργαστήρια, ενώ εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της για τον θάνατο του εργαζομένου της.

Η εταιρεία σημείωσε ότι οι Αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ο εργαζόμενός της πέθανε από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Πάντως διαβεβαίωσε πως έκλεισε την εγκατάσταση για 48 ώρες για να γίνει απολύμανση. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πότε πέθανε ο εργαζόμενος.

Η μεξικανική κυβέρνηση διενεργεί έρευνα για το εάν και κατά πόσον εταιρείες που δεν είναι «απολύτως απαραίτητο» να λειτουργούν αψηφούν τις κυβερνητικές οδηγίες.

Αυτό θα μπορούσε να επισύρει ποινικές διώξεις για πρόκληση σοβαρών βλαβών στην υγεία των εργαζομένων και ακόμη και για θανάτους, επισήμανε προχθές Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας Λόπες Γκατέλ.

Ο ίδιος υπολόγισε ότι το 15% των εταιρειών η συνέχιση της λειτουργίας δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη αρνούνται να συμμορφωθούν.

Περού: 274 θάνατοι, 12.491 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι συνολικά 274 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 ενώ ο αριθμός όσων έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε σε 12.491.

Το προηγούμενο 24ωρο τα νοσοκομεία επιβεβαίωσαν 1.016 νέα κρούσματα μόλυνσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Από το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, 1.277 χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία και 169 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το ποσοστό θνητότητας της COVID-19 στο Περού ανέρχεται περί το 2,2%.

Η Λίμα, η πρωτεύουσα της χώρας των Άνδεων, αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, καθώς σε αυτή έχουν καταγραφεί τα 9.107 κρούσματα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στα μέσα Μαρτίου από τις 18.00 ως τις 04.00, μεταξύ άλλων μέτρων.

Στον Ισημερινό πεθαίνουν χιλιάδες από διάφορα αίτια

Οι θάνατοι τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες στη Γουάγιας και την πρωτεύουσά της Γουαγιακίλ, με πάνω από 6.700 νεκρούς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού σε αυτή την επαρχία του Ισημερινού, ενημέρωσε αξιωματούχος.

Πριν από την πανδημία, το πρώτο κρούσμα της οποίας εντοπίστηκε την 29η Φεβρουαρίου, στην επαρχία Γουάγιας, στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό (νοτιοδυτικά), καταγράφονταν κατά μέσον όρο 2.000 θάνατοι τον μήνα.

Όμως «κατά τη διάρκεια 15 ημερών τον Απρίλιο, είχαμε 6.703 θανάτους», είπε χθες Πέμπτη ο Χόρχε Γουάτεδ, που έχει επιφορτιστεί από την κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση στην επαρχία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης ο Γουάτεδ τόνισε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι θύματα του νέου κορωνοϊού, ύποπτα κρούσματα μόλυνσης καθώς και θάνατοι που οφείλονταν σε άλλα αίτια, όπως χρόνιες παθήσεις.

Δεν έδωσε πιο συγκεκριμένους αριθμούς ή ποσοστά.

Στη Γουάγιας εντοπίζεται σχεδόν το 70% των 8.200 και πλέον επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στον Ισημερινό.

Ο απολογισμός που δίνει η κυβέρνηση κάνει λόγο για 403 νεκρούς.

Από το σύνολο αυτό, τα 4.353 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γουαγιακίλ, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα και μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Ελλείψει ιατρικής φροντίδας στα νοσοκομεία, που έχουν ξεχειλίσει από ασθενείς και πτώματα, πολλοί πεθαίνουν όχι μόνο από την COVID-19, αλλά και από ιάσιμες ασθένειες σε αυτό το λιμάνι των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για 15 ώρες την ημέρα που έχει επιβληθεί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού εξάλλου προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στη δουλειά των γραφείων κηδειών, οι δυνατότητες των οποίων έχουν ξεπεραστεί, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά συχνά αρνούνται να πάνε να παραλάβουν θανόντες από σπίτια, λόγω του φόβου πως θα μολυνθούν.

Μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 1.400 πτώματα παραλήφθηκαν από τα σπίτια τους και από νοσοκομεία από την ειδική μεικτή ομάδα της αστυνομίας και του στρατού που ανέπτυξε η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει η ταφή τους.

«Μένουν περίπου 700 που ελπίζουμε ότι θα ταφούν μεταξύ αυτής της εβδομάδας και της επόμενης», πρόσθεσε ο Γουάτεδ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βιβέκ Ραμασουάμι: Ο υπουργός που θέλει να κλείσει το FBI και να καταργήσει TikTok

Απεργία πείνας ξεκινά ο Έβο Μοράλες ζητώντας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βολιβίας

Σκωτικός Τύπος: Ελλάδα και Βενεζουέλα αντάλλαξαν μεγάλους αντιπροσώπους

Τυφώνας Μίλτον: O χειρότερος των τελευταίων 100 ετών, λέει ο Μπάιντεν – Χάος στους δρόμους

Σε έξαρση ο κορωνοϊός και η γαστρεντερίτιδα – «Πάνω από 100 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr