Κίνδυνος για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων προκύπτει από τα έκτακτα μέτρα και κυρίως την καραντίνα σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Τον κίνδυνο τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού να προκαλέσουν ελλείψεις στα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο επισημαίνει στον Guardian η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Οι σοδειές ήταν καλές και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες είναι υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη εργατών λόγω της κρίσης του κορονοϊού, και μέτρα όπως οι δασμοί και η απαγόρευση εξαγωγών, είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα τις ερχόμενες εβδομάδες, προειδοποιεί ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ροή τροφίμων» σημειώνει ο Τορέρο.
«Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου είναι αντιπαραγωγικά.
»Δεν είναι τώρα η ώρα για περιορισμούς ή για φραγμούς στο εμπόριο.
»Τώρα είναι η ώρα να προστατευτεί η ροή τροφίμων σε όλο τον κόσμο».
Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στις φωνές που λένε να προστατεύσουν τη δική τους παροχή τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές. όπως κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν, τονίζει.
«Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με το Bloomberg, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου και επέβαλε περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά (μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες).
»Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει προσωρινά αναστείλει τα συμβόλαια εξαγωγών.
»Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, μπορεί επίσης να απειλήσει με περιορισμό των εξαγωγών, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, ενώ η θέση των ΗΠΑ είναι αμφίβολη με δεδομένη τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ» αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.
«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν τεράστια μεταβλητότητα» προειδοποιεί ο Τορέρο, «θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό παρατηρούμε σε επισιτιστικές κρίσεις».
Παρότι η προμήθεια τροφίμων λειτουργεί καλά στις περισσότερες χώρες, αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα μπορεί να είναι ορατά μέσα σε διάστημα εβδομάδων και να ενταθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην σπάσουμε την πολύτιμη αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού ειδάλλως θα έχουμε πρόβλημα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σύντομα» τονίζει ο Τορέρο.