Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χανς Βέρνερ Ζιν: Η γερμανική οικονομία εξασθενεί

Χανς Βέρνερ Ζιν: Η γερμανική οικονομία εξασθενεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το στρατόπεδο της απαισιοδοξίας στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο ενισχύεται αφού για τέταρτη συνεχή φορά σημειώνεται επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως αυτό καταγράφεται από το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle που μεταφέρει το ρεπορτάζ, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει το ινστιτούτο του Μονάχου, μειώθηκε στις 106,3 από τις 108 μονάδες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 και αντανακλά τη μεγαλύτερη περίοδο διαδοχικών μειώσεων του δείκτη από το αποκορύφωμα της κρίσης στην ευρωζώνη το 2012.

«Η γερμανική οικονομία εξασθενεί» σχολίασε ο πρόεδρος του Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Μετά την μείωση του ΑΕΠ που κατεγράφη στη Γερμανία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, μειώνονται και οι πιθανότητες για ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

«Αναμένουμε για το τρίτο τρίμηνο του 2014 μηδενική ανάπτυξη», επισήμανε ο Κλάους Βολράμπε, στέλεχος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου, προσθέτοντας ότι το Ifo θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προγνώσεις του για το τρέχον έτος: από 2% στο 1,5%.

Ήδη η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW προέβη σήμερα στην αναθεώρηση της πρόγνωσής της για την ανάπτυξη από το 2% στο 1,6%. Και για το 2015, από το 1,6% στο 1,5%.

Οι οικονομολόγοι της KfW επικαλούνται την “μη ικανοποιητική εξέλιξη στην οικονομία της Ευρώπης και τις γεωπολιτικές εντάσεις στξην Ουκρανία και την Εγγύς Ανατολή.

Ο Βολράμπε προειδοποιεί, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

«Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια ύφεση», εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει κανέναν λόγο να αναθεωρήσει τη δική της πρόγνωση για την ανάπτυξη το 2014 και επιμένει ακόμη στο 1,8%.

«Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι καλός», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην Ισπανία.

Σε αντίθεση με την καγκελάριο, οι 700 περίπου μάνατζερ που συμμετέχουν στην έρευνα του Ifo, αντιμετωπίζουν μάλλον αρνητικά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο.

Ιδιαίτερα οι εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις θα περάσουν ένα δύσκολο εξάμηνο, εξαιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή, εκτιμούν οι μάνατζερ.

«Από το πεδίο των εξαγωγών δεν θα πρέπει να αναμένεται ώθηση της οικονομίας»,παρατηρεί ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Αρνητικό είναι όμως το επιχειρηματικό κλίμα τόσο στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο όσο και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Ο μοναδικός κλάδος που δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις είναι αυτός των κατασκευών.

Αυτό που προβληματίζει τους επικεφαλής των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 15,5%. Πρόκειται για απώλειες της τάξεως των τριών δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο υιοθετήθηκαν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσία και αντίστροφα, η Μόσχα επέβαλε εμπάργκο σε πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που ασφαλώς οδηγεί σε περαιτέρω μείωση και των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Αντίθετα, σημειώθηκε αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

«Η γερμανική οικονομία παραμένει ευάλωτη στις εξωτερικές επιρροές», επισημαίνει ο Χόλγκερ Ζάντε, οικονομολόγος της τράπεζας Bank Nordea και προσθέτει: «Ειδικότερα η βιομηχανία επιβαρύνεται πολύ από τα προβλήματα της ευρωζώνης και από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

«Νομίζω ότι τώρα θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε το καλό οικονομικό κλίμα», εκτιμά ο Αλεξάντερ Κρούγκερ από την τράπεζα Bankhaus Lampe.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην ΕΚΤ και το ενδεχόμενο το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης να εφαρμόσει γενναία μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει, με την αγορά αξιογράφων, να διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία προκειμένου να ενισχύει την ανάκαμψη.

«Στόχος είναι ένα ασθενέστερο ευρώ», εξηγεί ο Χόλγκερ Ζάντε, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε τις εξαγωγές, καθώς θα καθιστούσε φθηνότερα τα προϊόντα που προορίζονται για χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βλ. Πούτιν: Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ξανά τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik

Οι ρωσικές εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν bitcoin σε διεθνείς πληρωμές για να αντιμετωπιστούν οι δυτικές κυρώσεις

Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για βιολογικό πόλεμο

Γερμανία: «Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες – Έρχονται νέες απολύσεις

Η σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, καταθέτει αίτηση διαζυγίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr