Συνάντηση για διαβουλεύσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία πραγματοποιούν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ.
«Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία”» έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.
Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.
Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία είναι επιτιθέμενη χώρα και ως τέτοια δεν μπορεί να ζητά τίποτα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε τηλεφωνικώς με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αργά χθες το βράδυ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.
Τα «αεροπορικά πλήγματα [που εξαπέλυσαν] αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Ιντλίμπ χθες καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση».
Ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της συμμαχίας.
«Καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.
Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.