Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοροναϊός: 254 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο στην Κίνα -Συνολικά 1.355 νεκροί και 60.000 κρούσματα

Κοροναϊός: 254 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο στην Κίνα -Συνολικά 1.355 νεκροί και 60.000 κρούσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Πάνω από 15.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, αύξηση-ρεκόρ που οφείλεται στον νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ανακοίνωσαν οι Αρχές της Κίνας.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των Αρχών της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Βουχάν, της εστίας της μόλυνσης, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Ο εξαιρετικά ανησυχητικός νέος απολογισμός και τα νέα πειθαρχικά μέτρα τροφοδοτούν τη σεναριολογία κατά την οποία η βαρύτητα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 πιθανόν είναι ακόμα και τώρα υποτιμημένη.

Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 242 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας χθες Τετάρτη.

Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες από το ξέσπασμά της τον Δεκέμβριο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν.

Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι, και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθιστα μεγάλη καθυστέρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης.

Στο εξής, όπως μεταδίδουν AFP-Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά».

Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση.

Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες.

Οι Αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

«Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό είναι πάντα δίλημμα», συνέχισε, κρίνοντας πως είναι «κατανοητοί» οι λόγοι που οι Αρχές της επαρχίας Χουμπέι επιλέγουν πλέον την πρώτη λύση για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο νέος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή υγείας – δηλαδή η διεύθυνση του υπουργείου Υγείας — στην επαρχία Χουμπέι αύξησε τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα σε σχεδόν 60.000 και τον αριθμό των θανάτων σε τουλάχιστον 1.355.

Σύμπτωση ή όχι, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Χουμπέι, ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στελέχους απόλυτα κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Αλλά πέραν του γραμματέα της επαρχιακής οργάνωσης και ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Βουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, επίσης καθαιρέθηκε.

Οργή λαού

Οι αποπομπές ενδέχεται να μην έχουν τελειώσει, καθώς η οργή της κοινής γνώμης στην Κίνα είναι απτή.

Πολλοί Κινέζοι κατηγορούν τις Αρχές ότι άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν μπροστά στο ξέσπασμα της επιδημίας, στα πρώτα της στάδια, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν λίγα.

Η δυσαρέσκεια έγινε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του Λι Γουενλιάνγκ, του 34χρονου οφθαλμίατρου που ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία.

Αφού επιπλήχθηκε από την Αστυνομία για «διασπορά φημών», μολύνθηκε και ο ίδιος.

Κεφάλια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν στις αρχές της εβδομάδας στη Χουμπέι, όταν κορυφαία στελέχη της επαρχιακής επιτροπής υγείας είχαν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

Ήλπιζαν σε ύφεση

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν σήμερα βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με αυτούς που είχαν δημοσιοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα, όταν διαπιστωνόταν ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων του τελευταίου δεκαπενθήμερου.

Ένας Κινέζος ειδικός προέβλεπε μάλιστα πως η επιδημία θα έφθανε στην «κορύφωσή της» ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος χθες υπογραμμίζοντας τη «θετική εξέλιξη» της κατάστασης.

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αλλά στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) προτίμησε να δείξει περισσότερη επιφύλαξη.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης υγειονομικών κρίσεων, τόνισε:

«Νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε (…) το μέσον ή το τέλος αυτής της επιδημίας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπερθεμάτισε, προτείνοντας «τη μέγιστη σύνεση», καθώς «αυτή η επιδημία μπορεί να κατευθυνθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Το 99,9% των θανάτων εντός Κίνας

Προς το παρόν, το 99,9% των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 παγκοσμίως έχουν καταγραφεί στην Κίνα.

Εκτός της χώρας αυτής, δεν έχει καταγραφεί παρά μόλις ένας θάνατος, αυτός ενός Κινέζου από τη Βουχάν στις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπωνία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, αγκυροβολημένο και σε καραντίνα κοντά στη Γιοκοχάμα: αναφέρθηκαν 44 νέα κρούσματα του COVID-19, κάτι που σημαίνει ότι 218 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τους 710 που έχουν εξεταστεί επί συνόλου 3.700 επιβαινόντων.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για την επιδημία στο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες.

Εκατοντάδες τηλεφωνικές γραμμές παροχής ψυχολογικής υποστήριξης

Στο μεταξύ, εκατοντάδες 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές παροχής ψυχολογικής υποστήριξης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ανησυχούν ότι θα προσβληθούν από τον covid-19 και προσπαθούν να αποφύγουν τη μόλυνση μένοντας στο σπίτι.

Πολλοί γιατροί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός αυτό σε μία χώρα όπου το θέμα της ψυχικής υγείας παραμένει ταμπού, όμως προειδοποίησαν ότι οι ανεπίσημες τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που έχουν εμφανιστεί μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

«Υπάρχουν πολλές τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες εργάζονται πολλοί εθελοντές, κάτι που δεν έχει νόημα διότι δεν μπορεί να υπάρχουν τόσοι πολλοί που να είναι σωστά εκπαιδευμένοι», επεσήμανε ο Ερ Ζινγκ, ένας εθελοντής σε τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας στο Σιάτλ ο οποίος έχει καταγωγή από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.

«Το να ζητήσεις βοήθεια αλλά να μη λάβεις τις σωστές απαντήσεις μπορεί τελικά να είναι πολύ τραυματική εμπειρία», κατήγγειλε.

Έρευνα της Κινεζικής Ψυχολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκε στα κινεζικά κρατικά μέσα την προηγούμενη εβδομάδα βρήκε ότι το 42,6% των 18.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν απάντησε ότι νιώθει άγχος εξαιτίας της επιδημίας του covid-19.

Από τους 5.000 που ελέγχθηκαν για μετατραυματικό στρες, το 21,5% είχε συμπτώματα.

Το hashtag «πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος στο σπίτι» έχει γίνει viral στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περισσότερα από 170 εκατομμύρια views.

Χιλιάδες κλήσεις

Οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης της Κίνας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων των ιατρικών εκτάκτων καταστάσεων, μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τον σεισμό στην επαρχία Σέτσουαν το 2008, από τον οποίο σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 87.150 άνθρωποι.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι σε όλη την Κίνα λειτουργούν περισσότερες από 300 τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας, οι οποίες προσφέρουν συμβουλές ψυχικής υγείας και υποστηρίζονται από τα τμήματα Ψυχολογίας πανεπιστημίων και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κατακλυστεί από κλήσεις σε μια χώρα όπου αντιστοιχούν μόλις 2,2 ψυχολόγοι για κάθε 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Σου Ουάνγκ, ένας ψυχοθεραπευτής του πανεπιστημίου Τσινγκουά που συνεργάζεται με την επίσημη γραμμή παροχής βοήθειας της πόλης του Πεκίνου, εξήγησε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι να ξεχωρίζουν ποιοι από τους καλούντες έχουν όντως συμπτώματα του νέου κοροναϊού και ποιοι απλώς πάσχουν από άγχος.

Μια ομάδα εθελοντών με περισσότερους από 400 ψυχολόγους, που ονομάζεται «Yong Xin Kang Du» (Χρησιμοποίησε την καρδιά για να καταπολεμήσεις τον ιό) επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στους εξουθενωμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

«Μας αφήνουν μηνύματα στα οποία λένε ότι είναι εξουθενωμένοι, τρομαγμένοι», επεσήμανε ο Ερ.

«Οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν θα μολυνθούν ή αν οι συνάδελφοί τους θα μολυνθούν, και δεν γνωρίζουν τον ρυθμό μετάδοσης της επιδημίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Ρωσία: «Το [πυραυλικό] χτύπημα [με Oreshnik] ήταν ένα μήνυμα στη Δύση» – Σύνοδος την Τρίτη 26/11 ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

«Ουράνιο Τόξο-7» [CH-7] – Το μυστηριώδες κινεζικό στελθ ντρόουν «αποκαλύφθηκε»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr