Ένα νέο πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος επί ενός υποβρυχίου, κάτι το οποίο το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει ως επιτακτική ανάγκη απέναντι στη ρωσική απειλή, ανέπτυξε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους όπλα επιτείνουν τον κίνδυνο μίας πυρηνικής σύγκρουσης.
«Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανέπτυξε πυρηνική κεφαλή μικρής ισχύος W16-2 πάνω σε βαλλιστικό πύραυλο σε υποβρύχιο», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Πενταγώνου Τζον Ρουντ.
«Εν δυνάμει αντίπαλοι, όπως η Ρωσία, νομίζουν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος θα τους παράσχει ένα πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων και εταίρων τους», πρόσθεσε ο Ρουντ, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες ομάδας ειδικών, της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημών (FAS).
Κατά τη δημοσίευση της έκθεσης νέας πυρηνικής στρατηγικής (Nuclear Posture Review) των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, το Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει ότι θα τροποποιούσε 50 πυρηνικές κεφαλές για να μειώσει την ισχύ τους και να τις τοποθετήσει σε υποβρύχια, ώστε να απαντήσει σε ρωσική απειλή.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Μόσχα ετοιμάζεται να εκσυγχρονίσει οπλοστάσιο 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, απειλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι στα σύνορά της και παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού New START.
Αυτή η τελευταία υπολογίζει μόνο τα στρατηγικά όπλα επί των οποίων στηρίζεται το δόγμα της αποτροπής, το οποίο βασίζεται στη «βέβαιη αμοιβαία καταστροφή».
Τα τακτικά αυτά πυρηνικά όπλα, μικρότερης ισχύος από τη βόμβα της Χιροσίμας, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Μόσχα να ανακτήσει το πλεονέκτημα έναντι των χωρών της Δύσης σε περίπτωση σύγκρουσης, καθώς η Ουάσιγκτον θα δίσταζε να απαντήσει με ένα πυρηνικό όπλο πλήρους ισχύος, πολύ πιο καταστροφικό.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Ρωσία φοβάται μήπως κυριαρχηθεί γρήγορα σε περίπτωση συμβατικής σύγκρουσης με τους Δυτικούς.
Για να αντισταθμίσει, η Μόσχα υιοθέτησε το δόγμα «κλιμάκωση-αποκλιμάκωση» που φέρεται να συνίσταται στη χρήση πρώτα ενός πυρηνικού όπλου χαμηλής ισχύος, με πολύ πιο περιορισμένες συνέπειες.
Η αμερικανική ανάπτυξη του πρώτου πυρηνικού όπλου αυτού του τύπου έχει στόχο να «ενισχύσει την αποτροπή» και να δώσει στις ΗΠΑ μια «γρήγορη και λιγότερο θανατηφόρα» ικανότητα απάντησης, προσθέτει ο Ρουντ σε ανακοίνωση.