Χιλιάδες Τουρκομογγόλους από την Κίνα, από τη φυλή των Τούρκων Ουιγούρων της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, φιλοξενεί το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Πολλοί από αυτούς, τα πιο παλικάρια, πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια στη βορειοδυτική συριακή επαρχία της Ιντλίμπ, όπου μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση Άσαντ ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπολογίζονται σε 50.000 οι Ουιγούροι και στη Συρία σε 20.000.
Δεν όλοι είναι καλοκάγαθοι πρόσφυγες, όπως τους προβάλλουν τα ΜΜΕ της τουρκικής προπαγάνδας και τους βλέπουν ορισμένοι «υπερευαίσθητοι» δυτικοί «φιλάνθρωποι».
Πολλοί είναι σκληροί ισλαμιστές, μέλη της Κάιντα, που διέφυγαν από την Κίνα για να μη συλληφθούν, επειδή συμμετείχαν σε αυτονομιστικό και παράλληλα «ιερό πόλεμο», δηλαδή «τζιχάντ».
Το τουρκικό καθεστώς είναι πολύ ευαίσθητο με τους Ουιγούρους.
Αυτοί οι «ξάδελφοι» με τα μογγολικά χαρακτηριστικά είναι γνήσιοι, «καθαρόαιμοι» Τούρκοι. Δεν είναι μιγάδες ή εκτουρκισμένοι πληθυσμοί, όπως οι Τούρκοι της σημερινής Τουρκίας.
Στα μογγολικά τους πρόσωπα με τα σκιστά μάτια οι Τούρκοι της Μικράς Ασίας βλέπουν τις τουρκικές ορδές που εισέβαλαν στη Μικρά Ασία πριν δέκα αιώνες και συγκινούνται.
Όπως γράφει το «Middle East Online», στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης λειτουργεί και ένα σχολείο για παιδιά Ουιγούρων προσφύγων από την Κίνα.
Το ίδιο λειτουργεί και ως ορφανοτροφείο. Πολλοί γονείς μαθητών έχουν συλληφθεί στην Κίνα και οδηγηθεί σε στρατόπεδα αναμόρφωσης.
Το συγκεκριμένο σχολείο έχει 100 μαθητές και οι 26 έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα στα κινέζικα στρατόπεδα και επτά παιδιά έχουν χάσει και τους δύο γονείς.
Ο Ερντογάν παλαιότερα υποστήριζε τους Ουιγούρους στη δυτική Κίνα και διαμαρτυρόταν για τις διώξεις τους.
Μόλις όμως άρχισε να τα βρίσκει με την Κίνα τους ξέχασε.
Δέχεται μάλιστα επικρίσεις ότι παρέλειψε να τους αναφέρει και στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, όπου μίλησε για μια σειρά από «αδελφικούς» και μουσουλμανικούς λαούς αλλά όχι και τους Ουιγούρους της Κίνας.
Στους Ουιγούρους όμως που καταφεύγουν στην Τουρκία προσφέρεται πλήρες και ειρηνικό άσυλο.
Οι τουρκικές Αρχές «παρέχουν σε 50.000 Ουιγούρους ένα ειρηνικό μέρος να ζουν», δήλωσε ένας Ουιγούρος ακτιβιστής στην Κωνσταντινούπολη.
«Καμία άλλη μουσουλμανική χώρα δεν το έκανε, καμία δυτική χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.