Η αραβική εφημερίδα «Al-Bayan», που εκδίδεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιβεβαιώνει την κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», γράφοντας ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, αρνούμενος να υπογράψει την εκεχειρία που προσπάθησαν να του επιβάλλουν Ρωσία και Τουρκία, ματαίωσε την επιβολή ενός σεναρίου σαν τη «Συμφωνία της Αστάνα» και στη Λιβύη.
Το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας της κατάπαυσης πυρός, γράφει η Al-Bayan, είχε μεταξύ των πρώτων στόχων του τη νομιμοποίηση της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη, ως εγγυήτριας δύναμης της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης.
Κατά συνέπεια και τη νομιμοποίηση όλων των αμφισβητούμενων μνημονίων κατανόησης που υπεγράφησαν μεταξύ Ερντογάν και Αλ Σαράτζ τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία.
Δηλαδή, τονίζουμε με τη σειρά μας, εάν ο Χαφτάρ έλεγε «ναι», θα αναγνώριζε τη «συμφωνία» Άγκυρας-Τρίπολης για την ΑΟΖ.
Στη συνέχεια, αυτό που ακολούθησε στο έδαφος, όπως η αποστολή (Τούρκων) στρατιωτικών συμβούλων, μισθοφόρων και φορτίων όπλων στις πολιτοφυλακές στα δυτικά της χώρας, και η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών που απορρέουν από τη νοοτροπία εκβιασμού των Αρχών της Τρίπολης μεταξύ μίας σφύρας που προωθεί στρατό και τον άκμονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πολεμάρχων και διψασμένων για πλούτο, δύναμη και αίμα.
Ο πρώτος στόχος της (ρωσοτουρκικής) συμφωνίας κατάπαυσης πυρός ήταν να βρεθούν οι (ισλαμικές) πολιτοφυλακές από την ήττα στη νίκη, καλώντας τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) να υποχωρήσει από τις απελευθερωμένες περιοχές.
Μισθοφόροι και τζιχαντιστές, θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους την Κεντρική Τράπεζα και την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αδιαμφισβήτητη ως ιδιοκτήτρια της νομιμότητας, δίνοντάς της την ευκαιρία να διευρύνει περαιτέρω την τουρκική παρέμβαση, φέρνοντας περισσότερα όπλα και μισθοφόρους εκμεταλλευόμενη την ανακωχή.
Με πρόφαση τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με στόχο την εσωτερική πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη, την εύρυνση λύσεων σε ανθρωπιστικά θέματα και την εξασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης, η συμφωνία στην πραγματικότητα θα επέβαλλε ένα σενάριο σαν τη «Συμφωνία της Αστάνα» στη Λιβύη, δίνοντας στους Τούρκους τη δυνατότητα να επεκταθούν στη χώρα μέσω της τακτικής των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία, που έχει ανακηρυχθεί «κηδεμόνας» της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και των πολιτοφυλακών της, έχει στόχο να επεκτείνει αυτή την κηδεμονία σε ολόκληρη τη Λιβύη με τη «Συμφωνία της Μόσχας», η οποία από μια τεχνική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, μετασχηματίστηκε σε μια συμφωνία γεμάτη παγίδες.