Παραζαλισμένος από το ηχηρό ράπισμα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε, μιλώντας σήμερα Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ισλαμικού κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ότι ο Λίβυος στρατιωτικός ηγέτης αρχικά είπε «ναι» στην κατάπτυστη εκεχειρία που προσπάθησαν να του «φορέσουν» Τουρκία και Ρωσία και μετά… έφυγε.
Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο αμετροεπής ισλαμιστής τύραννος είπε ότι, «δεν ήταν ποτέ ξένος τόπος» για τους Τούρκους και υπενθύμισε ότι υπήρξε έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει βαθείς κοινωνικούς δεσμούς με τη Λιβύη και τον λιβυκό λαό, για να δικαιολογήσει την τουρκική απαίτηση η Τουρκία να αναγνωριστεί ως «εγγυήτρια δύναμη» στη βορειοαφρικανική χώρα.
«Για αυτό δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη», τόνισε.
«Κανένας δεν περιμένει από εμάς να γυρίσουμε την πλάτη στους Λίβυους αδελφούς μας», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας κόμμα είναι και το τουρκικό Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε ότι «έχουμε Άραβες αδελφούς σε αυτή τη χώρα που τους επιτίθεται ο Χαφτάρ.
»Ο Χαφτάρ θέλει να τους καταστρέψει. Στη Λιβύη επίσης υπάρχουν οι Κούρογλου Τούρκοι (απόγονοι Οθωμανών εποίκων, Τουρκολίβυοι)», ανέφερε, οι οποίοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο και ο Χαφτάρ διαπράττει εθνοκάθαρση εναντίον τους, υποστήριξε ο Ερντογάν.
Διακήρυξε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες απέναντι «σε όλους τους αδελφούς μας στη Λιβύη. Ήταν στο πλευρό μας στις πιο δύσκολες ημέρες μας στο παρελθόν.
»Πρέπει να είμαστε εκεί για αυτούς. Σπεύδουμε να προσφέρουμε βοήθεια στους Λίβυους αδελφούς μας με όλα τα μέσα.
»Πιστέψτε μας, εκ μέρους έθνους μας, αισθανόμαστε λύπη για εκείνους που δεν επιθυμούν τουρκική παρουσία σε αυτή τη χώρα».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να παρομοιάσει την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη με την εισβολή στην Κύπρο το 1974.
«Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ», είπε, αρνήθηκε να υπογράψει την εκεχειρία.
«Αρχικά είπε “ναι” και μετά δυστυχώς έφυγε από τη Μόσχα δίχως να υπογράψει.
»Αλλά η αντιπροσωπεία μας υπέγραψε, δείχνοντας στους φίλους μας την ειλικρινή μας στάση και τώρα όλα είναι στα χέρια μας.
»Πράξαμε το καθήκον μας, ύστερα από τον κ. Πούτιν και την ομάδα του».
Πόσο πιο ξεκάθαρα να τα πει; Είναι ειλικρινής τουλάχιστον.