Ο κατά λάθος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, επισκέφθηκε τη Δευτέρα πρώτα την Άγκυρα, να συνεννοηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Λιβύη και στη συνέχεια, το βράδυ της Δευτέρας, μετέβη στο Κάιρο για να «ζυμώσει» τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, να δεχτεί να παραχωρήσει τη Λιβύη αποικία υπό τριμερή Ρωσική, Τουρκική και Ιταλική κατοχή.
Ο Κόντε μετέφερε τη «γραμμή» που του είπε ο Ερντογάν στον Σίσι.
Δεν έχουν καν συναίσθηση ορισμένοι, όπως οι Ιταλοί.
Είναι δυνατόν ένας ηγέτης, όπως ο Σίσι, που οδήγησε στις κρεμάλες τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να τον «ζυμώσει» ένας περιφερόμενος πολιτικός λιμοκοντόρος όπως ο Κόντε;
Ένας «αγγελιοφόρος» του Ερντογάν;
Ή μήπως είναι οι Άραβες ανόητοι να αποδεχτούν μια τριμερή Ρωσίας, Τουρκίας, Ιταλίας ως εγγυήτριες (κατοχικές) δυνάμεις της Λιβύης;
Μια τριμερή που νομιμοποιεί την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη και μετατρέπει, τη λιβυκή πρωτεύουσα, σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Θα θυσιάσουν οι Άραβες την ελευθερία και την εθνική τους ασφάλεια για να ολοκληρωθούν οι νεο-οθωμανικοί σχεδιασμοί του Ερντογάν;
Αυτό πιστεύει το «παρεάκι» Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας, Ιταλίας, με «εγκέφαλο» τον «σκακιστή» Πούτιν; Λάθος εκτίμηση κάνουν.
Ο Σίσι γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν η Μουσουλμανική Αδελφότητα «επιβιώσει» στη Λιβύη, όπως αποσκοπεί η Τουρκία, σύντομα θα κληθεί να την αντιμετωπίσει για μια ακόμη φορά στην Αίγυπτο.
Αλλά και κάτι ακόμα. Ο «ελαφρύς» Κόντε δεν γνωρίζει ότι ο Σίσι μισεί τον Ερντογάν; Και πήγε να δει τον πρόεδρο της Αιγύπτου αφού είδε πρώτα τον Τούρκο;
Η ιταλική κυβέρνηση -θίασος τσαρλατάνων- παίζουν στη Μεσόγειο το παιχνίδι Ρωσίας και Τουρκίας.
Ως Ιταλοί -το έχει η μοίρα τους- θα υποστούν τις συνέπειες μιας ακόμα λάθος επιλογής τους.
Το μόνο σχήμα ειρήνης και ασφάλειας στη Μεσόγειο είναι η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ισραήλ.
Όλα τα άλλα «παιχνίδια» φέρνουν αποσταθεροποίηση και χάος.
Πολύ κρίμα που οι Ιταλοί διάλεξαν τη λάθος πλευρά. Έχουν καιρό ακόμα να επανέλθουν στο στρατόπεδο της λογικής. Όχι πολύ, αλλά ίσα που προλαβαίνουν.
Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ απέρριψε το ρωσοτουρκικό σχέδιο εκεχειρίας στη Λιβύη, που υποστήριζαν από πίσω Γερμανία και Ιταλία.