Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχιάν, ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter άρθρο της ιστοσελίδας «Spectator» με τίτλο, «Η αναμόρφωση του Ισλάμ: μια Αραβο-Ισραηλινή συμμαχία διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή».
Περιληπτικά, το άρθρο υποστηρίζει ότι η «αντι-σημιτική τρέλα» να καταστραφεί το Ισραήλ ενώ ήταν ισχυρή στη δεκαετία του 1960, τώρα οι σουνίτες γείτονες του ισραηλινού κράτους αλλάζουν πορεία.
Οι ισλαμιστές ηγέτες, συνεχίζει το κείμενο, χάνουν σε δημοτικότητα, σε μια εποχή που το Ιράν και ο «θεολογικός φασισμός» του αποτελούν απειλή τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον αραβικό κόσμο.
Παράλληλα, η δημοτικότητα των αραβικών ισλαμικών κομμάτων έχει χάσει περισσότερο από το 1/3 των ποσοστών της μετά τις εξεγέρσεις του 2011. Τα 3/4 των Ιρακινών δηλώνουν σήμερα ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου τα ισλαμικά κόμματα και παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό των νέων που δηλώνουν μη θρησκευόμενοι.
Αυτή η γενιά Αράβων θέλει από τους ηγέτες της να αυξήσει την οικονομική ευημερία και να ελαχιστοποιήσει τις πολιτικές συγκρούσεις, όπως και να οικοδομηθούν συμμαχίες συμπεριλαμβανομένου σε αυτές και του Ισραήλ.
Φέτος ήταν το «Έτος Ανοχής» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανοιχτή σύναξη 170.000 Ρωμαιοκαθολικών προεξάρχοντος του Πάπα Φραγκίσκου, του πρώτου ποντίφικα που επισκέφθηκε την αραβική χερσόνησο.
Προς τιμήν της επίσκεψης του Πάπα, ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ, ανακοίνωσε την οικοδόμηση στην πρωτεύουσα των Εμιράτων ένα συγκρότημα, Οικογενειακό Οίκο της Αβραμικής θρησκευτικής Οικογένειας, που περιλαμβάνει μια εβραϊκή συναγωγή, μια χριστιανική εκκλησία και ένα τζαμί.
Και τα τρία ιερά βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα συμβολίζοντας την ελπίδα για ένα νέο μέλλον συνύπαρξης.
Στο Ντουμπάι, επίσης στα Εμιράτα, λειτουργεί συναγωγή εδώ και πολλά χρόνια.
Το 2016 ο βασιλέας Χαμάντ του Μπαχρέιν εόρτασε την εβραϊκή Χανούκα με ορθόδοξους Εβραίους από τη Νέα Υόρκη.
Ακόμα και στη Σαουδική Αραβία, που βρίσκονται τα ιερότερα προσκυνήματα του Ισλάμ, ο Παγκόσμιος Μουσουλμανικός Σύνδεσμος που εδρεύει στη Μέκκα ξεκίνησε συναντήσεις με διάφορες ιουδαϊκές οργανώσεις.
Αρκετοί Σαουδάραβες μπλόγκερ και διαδικτυακοί διαμορφωτές κοινής γνώμης δεν διστάζουν να εξυμνούν το Ισραήλ στα αραβικά.
Ο συγγραφέας του άρθρου προσθέτει ότι γνωρίζει Αιγυπτίους και άλλους Άραβες που επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης» εξέθεσαν τον φανατισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων ισλαμιστών.
Ένας ακόμα λόγος, προσθέτει, είναι η κοινή απειλή σε σουνίτες Άραβες και Ισραηλινούς που αποτελεί το Ιράν.
Τρίτο, καταλήγει, οι μετριοπαθείς αραβικές κυβερνήσεις βλέπουν στο Ισραήλ έναν εταίρο στο εμπόριο και στην ασφάλεια.
Ο συντάκτης τονίζει ότι μπορεί τα τελευταία 70 χρόνια ο αραβικός κόσμος να ποτίστηκε με έχθρα ενάντια στο Ισραήλ αλλά επί αιώνες Άραβες και Εβραίοι συνυπήρχαν ειρηνικά.
Υπάρχει ισχυρή ιστορική βάση για μια επαναπροσέγγιση των Εβραίων με τους Άραβες, τονίζει ο συντάκτης.
Με ένα ισχυρό Ιράν και μια αδιάφορη Δύση, οι Άραβες και οι Εβραίοι έχουν κοινό συμφέρον να οικοδομήσουν μια διαρκή συμμαχία μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα η δεκαετία της ειρήνης, καταλήγει.
Το Tribune λέει:
Αναδημοσιεύουμε αυτό το κείμενο γιατί το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό.
Πρώτον γιατί το ανάρτησε στο προφίλ του ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, που σημαίνει ότι το επικροτεί, δεύτερον γιατί η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια σε αυτή την επαναπροσέγγιση ειρήνης.
Εάν ο ρόλος της Ελλάδας είναι σήμερα, στο όνομα της ειρήνης, η ενδιάμεση μέχρι να επιτευχθεί η συμφιλίωση μεταξύ Εβραίων και Αράβων, παράλληλα και στο μέλλον η Ελλάδα είναι -όπως ήταν πάντα στην μακραίωνη ιστορία της- η γέφυρα της δύσης με την ανατολή και η ειλικρινής εκπρόσωπος του αραβικού κόσμου στους αδιάφορους Ευρωπαίους.
Οι Έλληνες είμαστε οι μόνοι δυτικοί άνθρωποι που παράλληλα είμαστε και λεβαντίνοι. Αιώνες συνυπήρξαμε με τους Άραβες.
Ζήσαμε στις ίδιες χώρες, στις ίδιες πόλεις, γευτήκαμε τα ίδια φαγητά και ακούσαμε τις ίδιες μελωδίες.
Μοιραστήκαμε την ίδια ποίηση, την ίδια επιστήμη, κοιτάξαμε τα ίδια άστρα.
Στο όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα Μέση Ανατολή, οι Έλληνες θα είναι πάντα παρόντες δίπλα στους Άραβες και τους Εβραίους αδελφούς τους.