Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό «Nord Stream 2» – Με αντίποινα απείλησε ο Πούτιν

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό «Nord Stream 2» – Με αντίποινα απείλησε ο Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 επέκριναν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, σε συνέχεια των επικρίσεων από ρωσικής πλευράς.

«Επί της αρχής η Ε.Ε είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της Επιτροπής ήταν πάντα να διασφαλίζει ότι ο Nord Stream 2 λειτουργεί με διαφανή τρόπο, με το απαραίτητο επίπεδο ρυθμιστικής εποπτείας».

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις κυρώσεις παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

«Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει.

»Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περνά κάτω από τη Βαλτική παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία και έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, η οποία ωφελείται περισσότερο από το έργο.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ότι ο αγωγός αυτός θα αυξήσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και έτσι να ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας.

Η ρωσική αντίδραση

Η αμερικανική ιδεολογία δεν αντέχει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα τόνισε νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την επικύρωση σε νόμο από τον Ντόναλντ Τραμπ των κυρώσεων εναντίον του αγωγού Nord Stream 2.

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν άλλες χώρες να αναπτύξουν την οικονομία τους επιβάλλοντάς τους κυρώσεις, κατήγγειλε η Ζαχάροβα με ανάρτησή της στο Facebook, σημειώνοντας σκωπτικά ότι «σε λίγο θα ζητήσουν να σταματήσουμε να αναπνέουμε».

«Μια χώρα που έχει χρέος 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εμποδίζει χώρες με υγιές αξιόχρεο να αναπτύξουν τον τομέα της πραγματικής τους οικονομίας!», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε κι έκανε έτσι νόμο του κράτους σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που μεταφέρονται απευθείας στη Γερμανία.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Η επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που μεταφέρονται απευθείας στη Γερμανία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον τεράστιο αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό (738 δισ. δολάρια) που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μόσχα και το Βερολίνο έχουν ήδη καταδικάσει έντονα τις κυρώσεις, καθώς τα μέτρα αυτά βρίσκονταν στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν αντίποινα.

«Υπογράφω με υπερηφάνεια και κάνω νόμο τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στον στρατό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή επικύρωσης του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού.

Βάσει των διατάξεων του νόμου που αφορούν τον αγωγό, ο Nord Stream 2 -τεράστιο ενεργειακό έργο που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη γερμανική αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας- αποτελεί «εργαλείο εξαναγκασμού και πολιτικής μόχλευσης» που θα μπορούσε να εξασθενίσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Ο νόμος δίνει στον Τραμπ περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

Ο Nord Stream 2, που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες, βρίσκεται στην καρδιά μιας οικονομικής και γεωπολιτικής διένεξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Θα διπλασιάσει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που διατίθεται στη δυτική Ευρώπη μέσω Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας χθες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επανέλαβε τη «σθεναρή εναντίωση» της Ουάσιγκτον στη συνέχιση της κατασκευής του Nord Stream 2.

Μια από τις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι η AllSeas, ολλανδοελβετικών συμφερόντων, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών στον κόσμο, το Pioneering Spirit, που συμμετέχει στο έργο βάσει σύμβασης με τη Gazprom.

Η AllSeas ήδη ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή της στο έργο εν αναμονή εξελίξεων.

Το έργο είναι μια επένδυση αξίας περίπου δέκα δισ. ευρώ που συγχρηματοδοτούν εξ ημισείας από τη μια η Gazprom και από την άλλη πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).

Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και καταγγελίες για την επέμβαση της Ουάσινγκτον στη χάραξη ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία της Δύναμης Διαστήματος που προπαγάνδιζε ο Τραμπ τους τελευταίους μήνες, του έκτου σώματος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, που τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον θα υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, καταθέτει αίτηση διαζυγίου

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούτι

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr