Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γιαζίντι, Εμίρ Μουά μπιν Ισμαήλ, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Τζιχαντιστές,
Θα περίμενε κανείς ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε η αμερικανική αεροπορία με εντολή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο βόρειο Ιράκ θα είχε εξαφανίσει τον κίνδυνο της γενοκτονίας των Γιαζίντι, της θρησκευτικής μειονότητας που εκδιώκονται από το Ισλαμικό Κράτος του Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι.
Και όμως αρκετοί εκπρόσωποι των Γιαζίντι επιμένουν ότι δεκάδες χιλιάδες απειλούνται με θανάτωση και ότι πολλοί πεθαίνουν από πείνα, δίψα και ασθένειες.
Δεν είναι μόνο στο Ιράκ που ο στρατός του Χαλίφη Αμπού Μπακρ προσπαθεί να δώσει μία “τελική λύση” για τους Γιαζίντι.
Η κοινότητα απειλείται με εξαφάνιση και σε τμήματα της Συρίας.
“Ήταν πάντοτε όνειρο των ισλαμιστών ηγετών να μας εξαφανίσουν” είχε πει ο Εμίρ Μουά μπιν Ισμαήλ, ο ηγέτης των Γιαζίντι τη δεκαετία του ’80, όταν είχε εξαναγκαστεί σε εξορία από τον Σαντάμ Χουσείν.
Ο Εμίρ είχε καταλήξει στο Παρίσι.
Ο Χουσείν του είχε δώσει τελεσίγραφο μεταξύ του θανάτου και της εξορίας, όταν ο Εμίρ είχε εκδώσει διάταγμα, στο οποίο απαγόρευσε στους Γιαζίντι να ενταχθούν στον στρατό του δικτάτορα για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν.
Οι Γιαζίντι προσποιόντουσαν τους μουσουλμάνους για να επιβιώσουν, αλλά δεν είναι.
Πιστεύουν στον ζωροαστρισμό, μία μονοθεϊστική θρησκεία, που κυριαρχούσε στην Περσία πριν την κατάκτηση των Αράβων.
Όσον αφορά τους φανατικούς μουσουλμάνους, οι Γιαζίντι πρέπει να εξαφανιστούν γιατί δεν ανήκουν σε καμία από τις θρησκείες του Αβράαμ, την ιουδαϊκή, την χριστιανική και την ισλαμική.
Σύμφωνα με τους ισλαμικούς νόμους, οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί θεωρούνται “άνθρωποι του βιβλίου” και έτσι θα μπορούσαν να ζήσουν δίπλα στους μουσουλμάνους.
Οι Γιεζίντι είναι ειρηνικοί και αντιτάσσονται στη βία και στην αιματοχυσία, κάτι που σκανδαλίζει τους μουσουλμάνους που θεωρούν την επέκταση ως “τη μόνη πραγματική πίστη” .
Οι Άραβες Σουνίτες μισούν τους Γιαζίντι εξαιτίας της γλώσσας τους, που είναι μείγμα κουρδικών και είναι μία από τις 18 εναπομείνασες ιρανικές γλώσσες στη Δυτική Ασία.
Οι Γιαζίντι λένε ότι είναι η παλαιότερη θρησκευτική κοινότητα στη χώρα τους.
Αυτό αφορά τους 600.000 Γιαζίντι του Ιράκ, ενώ άλλοι 1,8 εκατομμύριο Γιαζίντι ζουν στη Συρία, στην Τουρκία, στο Ιράν και εξόριστοι σε άλλες 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: Άρθρο του Amir Taheri στην NY Post