Διαβάστε σχετικά για Αρχαιοκαπηλία, Αρχαιολογία, Βρετανία, Βρετανικό Μουσείο, Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο, Ηνωμένο Βασίλειο, Παρθενώνας,
Σφοδρή επίθεση κατά της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου εξαπολύει ο επικεφαλής του κορυφαίου δικηγορικού γραφείου QC, Geoffrey Robertson, στο βιβλίο του με τίτλο, «Σε ποιον ανήκει η Ιστορία; Τα λάφυρα του Έλγιν και η υπόθεση για την επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών».
Ο διακεκριμένος νομικός, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Αμάλ Κλούνεϊ στην υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κάνει λόγο για ένα χώρο γεμάτο «κλοπιμαία» και «κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά», ενώ κάνει λόγο για τις ξεναγήσεις που γίνονται «στο μουσείο που είναι γεμάτο αντικείμενα που έχουν αφαιρεθεί με τη βία από άλλους λαούς».
«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους αποδέκτες κλεμμένης ιδιοκτησίας παγκοσμίως και ένα μεγάλο μέρος των λαφύρων δεν εκτίθενται καν στο κοινό» υποστηρίζει ο Robertson, καλώντας τη διοίκηση να επιστρέψει τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφαιρέθηκαν από τις χώρες που βρίσκονταν υπό βρετανική κατοχή στο παρελθόν.
Όπως εξηγεί, το Βρετανικό Μουσείο δεν σταματά να διαδίδει σειρά από «προσεκτικά κατασκευασμένα ψέματα και μισές αλήθειες» για το πώς ο λόρδος Έλγιν «έσωσε» τα γλυπτά του Παρθενώνα από την καταστροφή ή για το πώς πέρασαν οι αρχαιότητες αυτές στην κατοχή του με νόμιμο τρόπο.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου παραδέχτηκε ότι πράγματι γίνεται μια περιήγηση «κλεμμένων έργων», αλλά από εξωτερικό οδηγό και όχι άνθρωπο του Μουσείου.