Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών προς την Τουρκία όπλων «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν» στην επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.
Το Λονδίνο θα «επιτηρήσει με πολύ προσεκτικό και συνεχή τρόπο» τις εξαγωγές προς την Τουρκία, δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Όσο η εξεταστική αυτή φάση είναι σε εξέλιξη, καμία άδεια εξαγωγής όπλων, «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία», δεν θα δοθεί.
«Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της στον τομέα του ελέγχου της εξαγωγής εξοπλισμών», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Η απόφαση αυτή του Λονδίνου δείχνει «πως πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι πολύ επικριτικοί και καταδικάζουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του στην Ντάνουνινγκ Στριτ με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις συνέπειες της (επίθεσης) όσον αφορά τη μάχη κατά του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος], τον ανθρώπινο πόνο και τη σταθερότητα στην περιοχή», προσέθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώνοντας τη φωνή του με τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί στη διεθνή σκηνή.
«Όπως φοβόμαστε, (η επίθεση) έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο ττην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος εκτιμά πως η επίθεση αυτή αποδυναμώνει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή και επιδεινώνει την ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμη στη Βουλή των Κοινοτήτων πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ωφελεί τη Ρωσία και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Αυτές δεν είναι ενέργειες τις οποίες περιμέναμε από έναν σύμμαχο, είναι παράλογες, αντιπαραγωγικές και ωφελούν άμεσα τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ», είπε ο Ντόμινικ Ράαμπ και συνέχισε.
«Δεν μπορώ να φανταστώ μία κατάσταση όπου ένας τόσο στενός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ θα συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο. Αυτό προκαλεί ανησυχία όσον αφορά τα ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα και όσον αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Ο Ράαμπ πρόσθεσε: «Πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές στους Τούρκους εταίρους και συμμάχους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή την εισβολή».