Σε τροχιά σύγκρουσης με τις τουρκικές δυνάμεις, τακτικούς και τζιχαντιστές μισθοφόρους, βρίσκονται τα συριακά στρατεύματα, τα οποία προχωρούν ακάθεκτα προς τα σύνορα με την Τουρκία στα κουρδοκρατούμενα εδάφη, μία ημέρα αφότου οι Κούρδοι έδωσαν τα χέρια με τη Δαμασκό και συμφώνησαν να παραδώσουν πόλεις-κλειδιά και τον έλεγχο των συνόρων με αντάλλαγμα την προστασία τους.
Οι συριακές δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας Αλ Αΐν, όπου διεξάγονται μάχες, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.
Όπως βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία, οι Σύροι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεγάλες νταλίκες που συνήθως χρησιμοποιούνται για μεταφορά αιγοπροβάτων.
Ο συριακός στρατός στερείται στρατιωτικών οχημάτων και για να μετακινεί τις δυνάμεις του επιστρατεύει πολιτικά οχήματα.
Η συμφωνία Κούρδων – Δαμασκού
Η συμφωνία, την οποία οι Κούρδοι ηγέτες τόνισαν ότι έκαναν διστακτικά έπειτα από τέσσερις μέρες συνεχών τουρκικών βομβαρδισμών, απειλεί να ανοίξει νέο μέτωπο στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Ηγέτες των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν πως η συμφωνία τους με τη Δαμασκό, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, επικεντρώνεται προς το παρόν στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και οι δύο πλευρές θα μιλήσουν αργότερα για την πολιτική διευθέτηση.
«Αφού οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την περιοχή και έδωσαν το πράσινο φως για την τουρκική επίθεση, υποχρεωθήκαμε να ερευνήσουμε μια άλλη επιλογή, η οποία είναι διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δαμασκό και τη Μόσχα για να βρεθεί μια διέξοδος και να αποτραπούν αυτές οι τουρκικές επιθέσεις», δήλωσε ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Μπαντράν Ζία Κουρντ.
«Αυτή είναι μια προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία.
»Οι πολιτικές πλευρές δεν συζητήθηκαν, αυτές θα συζητηθούν σε μετέπειτα στάδια», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που εργαζόταν σε σχέδια σταθεροποίησης στη βορειοανατολική Συρία έχει εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, μία ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι αποσύρει 1.000 στρατιώτες από τη Συρία.
Αδυναμία της Ε.Ε. να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα
Οι χώρες της Ε.Ε. εξέφρασαn τη Δευτέρα τη μεγάλη ανησυχία τους για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όμως αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινές ενέργειες ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.
«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.
«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», παραδέχθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει προκριθεί για τη θέση του ύπατου αντιπροσώπου της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, υπογράμμισε.
«Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ.
Η Ισπανία ανακοίνωσε την αποχώρηση τον Δεκέμβριο της ισπανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot η οποία έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.
Η Γαλλία θα ζητήσει σήμερα Δευτέρα την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.
Το Παρίσι θέλει επίσης να συγκαλέσει σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν.
«Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, υπογράμμισε.
«Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», ερώτησε.
Επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, προβλέπει το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.
Εμπάργκο όπλων και κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα τεθούν επί τάπητος και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.
Οι συγκρούσεις, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται.
Και οι χειρότεροι φόβοι της διεθνούς κοινότητας επιβεβαιώνονται.
Χθες, κατά την πέμπτη κιόλας ημέρα της τουρκικής επιχείρησης, εκτός από τις αναφορές για τους δραπέτες του Ισλαμικού Κράτους, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν λόγω των συγκρούσεων.