Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία καθώς ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.
Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις ζήτησαν οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσαν σήμερα από την «Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών για αυτό το θέμα.
Η αξίωση για τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης εξηγείται από το γεγονός ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας», διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση.
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να την καταδικάζουν.
Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».
«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη “ζώνη ασφαλείας” που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη».
Η δήλωση του πρέσβη της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».
Την ίδια ώρα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Κέλι Κράφτ, προειδοποίησε εκ νέου την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν η τουρκική επιδρομή στη βορειοανατολική Συρία πλήξει ευάλωτους πληθυσμούς, ή αποτύχει να περιορίσει μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
«Η αποτυχία (της Τουρκίας) να παίξει βάσει των κανόνων, να προστατέψει ευάλωτους πληθυσμούς, ή να εγγυηθεί ότι ο ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές της δραστηριότητες και να ανασυγκροτηθεί, θα έχει συνέπειες» δήλωσε η Κραφτ.