Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

200 ηγέτες στη Γ.Σ. του ΟΗΕ – Τι θα συζητήσουν – Ποια τα φλέγοντα θέματα

200 ηγέτες στη Γ.Σ. του ΟΗΕ – Τι θα συζητήσουν – Ποια τα φλέγοντα θέματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου 200 ηγέτες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στη Νέα Υόρκη, στην πιο επιφανή διπλωματική σκηνή του κόσμου, για να παρευρεθούν στην πενθήμερη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Θα πραγματοποιήσουν εκατοντάδες συναντήσεις, πολυμερείς και διμερείς, στη διάρκεια των οποίων θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για παγκόσμια θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο ή το Ιράν, η μετανάστευση, τα ενεργειακά αποθέματα αλλά και για μείζονα διμερή, ωστόσο, θέματα.

Ποια είναι τα θέματα συζήτησης;

Στην επίσημη ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης στην οποία μετέχουν 193 ηγέτες κρατών, αναγράφονται τα θέματα κατ’ αρχήν με ημέρα συζήτησης την Τρίτη, το θέμα της κλιματικής αλλαγής και, στη συνέχεια, ζητήματα του παγκόσμιου εμπορίου, η μετανάστευση, τα ενεργειακά αποθέματα και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ποιοι δεν θα παραστούν;

Από τις επιφανείς απουσίες ξεχωρίζει αυτή του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καθώς και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακόμη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν θα παραστεί λόγω του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος στη χώρα του που δεν έδωσε σαφή νικητή και μάλλον τον εξοβελίζει από τις προοπτικές μια μελλοντικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Ακόμη, δεν αναμένεται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και 50 ακόμη χώρες τον θεωρούν παράνομο ηγέτη της χώρας του.

Κάποιες ξεχωριστές παρουσίες

Σίγουρα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελέσκι θα έχει την τιμητική του καθώς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, λίγες μέρες αφότου ξέσπασε η θύελλα με το τηλεφώνημα ανάμεσά τους και την πίεση που λέγεται ότι δέχθηκε ο ηγέτης της Ουκρανίας ούτως ώστε να αναμιχθεί ενεργά στην εσωτερική πολιτική ζωή των ΗΠΑ ενόψει προεδρικών εκλογών.

Τον αποκαλούν και «μίνι Τραμπ». Ο λόγος για τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, με γνωστές ακροδεξιές απόψεις και ανάλογη ρητορική.

Ωστόσο, μετά τον θόρυβο του Αυγούστου και τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, θα πρέπει να αναμένεται άλλη μια «θερμή παρέμβαση» Μπολσονάρο καθώς δεν σταματά να αμφισβητεί τους φόβους περί της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Ρουχανί, θα ανέβει στο βήμα της Συνέλευσης, την Τετάρτη, και μετά βεβαιότητας θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ είναι αυτός που άνοιξε τον φαύλο κύκλο της διμερούς διένεξης, αποχωρώντας μονομερώς πέρσι από το σύμφωνο του 2015 για την πυρηνική ισχύ του Ιράν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση «αγάπης – μίσους» με τον πρόεδρο Τραμπ, αναμένεται ειδικά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να δώσει τροφή για σχολιασμό για θέματα που ξεκινούν από τη Συρία και τους πρόσφυγες, μέχρι τα οπλικά συστήματα, το Κυπριακό, τις απειλές στη Μεσόγειο.

Αμερικανοί παρατηρητές αναφέρονται ιδιαίτερα στον αυταρχισμό του Τούρκου προέδρου και τις κατασταλτικές μεθόδους με τις οποίες κυβερνά.

Διμερείς επαφές και σχέσεις

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία θα προωθήσουν την συνεργασία τους όσον αφορά την «αναχαίτιση» της ιρανικής επιθετικότητας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλούνται για την ενοχή του Ιράν στις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Δεν είναι γνωστό τί και σε ποιά κλίμακα θα επιδιωχθεί από την Αμερικανική διπλωματία στην Γενική Συνέλευση.

Όλα έδειχναν πως ο πρόεδρος Τραμπ θα γράψει ιστορία συναντώμενος με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί στο περιθώριο της Συνέλευσης.

Ομως, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, τις οποίες Ουάσιγκτον και Ριάντ αποδίδουν στην Τεχεράνη, κάνουν μια τέτοια προοπτική τουλάχιστον απίθανη ΗΠΑ και Κίνα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την διευθέτηση του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου.

Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν αποκλείεται να θέσει και άλλα θέματα, όπως τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, την καταπίεση του Θιβέτ.

Οι τριβές μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ: Δεν είναι λίγα τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δυο πλευρές.

Εκτείνονται από την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, για το οποίο η Ουάσιγκτον συνεχίζει να δηλώνει ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων, μέχρι την οργή που έχει εκφράσει ο Τούρκος πρόεδρος για τις κοινές επιχειρήσεις στο βόρειο μέρος της Συρία, στην μεθόριο με την Τουρκία.

Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απέτυχαν να εγκαθιδρύσουν «ζώνη ασφαλείας» αρκετά μεγάλη για να κρατήσει του Κούρδους μαχητές εκτός Τουρκίας.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε για «μονομερείς ενέργειες» στη μεθόριο εάν οι ΗΠΑ δεν δράσουν μέχρι τέλος του μήνα.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Μια συζήτηση με απούσες τις ΗΠΑ Πρώτο θέμα στην ατζέντα

Στην συζήτηση για την κλιματική αλλαγή η Ουάσιγκτον θα είναι απούσα, παρότι το θέμα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και περίπου 60 ηγέτες χωρών μελών σχεδιάζουν να πάρουν το λόγο στην «Σύνοδο Δράσης για το Κλίμα» όπως ονομάζεται η σχετική συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα.

Οι υπέρμαχοι του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής προετοιμάζονται μάλιστα να ανακοινώσουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την προάσπιση του κλίματος.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν τέτοια σχέδια.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε το 2017 ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Αντ’ αυτού λοιπόν, παρόντες στην συνεδρίαση θα είναι κυβερνήτες Πολιτειών των ΗΠΑ που συνασπίστηκαν, κόντρα στον Τραμπ, στη Αμερικανική Συμμαχία για το Κλίμα.

Η Ευρώπη και ο … Μαδούρο

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί παρατηρητές, η Ευρώπη θα δεχθεί πιέσεις για επιπλέον σκλήρυνση της στάσης της έναντι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Αυτό μεταφράζεται σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ.

Μια τέτοια μορφή είναι το πάγωμα των λογαριασμών που έχουν άνθρωποι του περιβάλλοντος Μαδούρο στην Ευρώπη ή η ποινικοποίηση της παράνομης εισροής χρυσού από την Βενεζουέλα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Δεκαοχτώ υπουργοί Εξωτερικών στο Δυτική Ημισφαίριο, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων, σχεδιάζουν να συναντηθούν και να συζητήσουν τί μπορούν να κάνουν με τον Μαδούρο, τον άνθρωπο που προεδρεύει της μεγαλύτερης οικονομικής κατάρρευσης στην ιστορία της Βενεζουέλας καθώς με την περιφερειακή κρίση που έχει προκαλέσει η έξοδος εκατομμυρίων ανθρώπων από τη χώρα του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανάλυση CNN: Που οδηγεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μετά την άδεια Μπάιντεν για πυραυλικές επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία

Ρώσος βουλευτής: Η απόφαση των ΗΠΑ για χρήση πυραύλων από το Κίεβο μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Τι απαντά ο Ζελένσκι για την «άδεια» των ΗΠΑ να πλήξει βαθιά ρωσικό έδαφος

Η Λίντα Ναπολιτάνο επιμένει ότι απήχθη από εξωγήινους και έκανε αγωγή εναντίον του Netflix

Ιαπωνία: Η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της ανατολικής Ασίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr