Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Πετρέλαιο, Σαουδική Αραβία,
Την απάντηση στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco, το περασμένο Σάββατο, εξετάζουν από κοινού οι ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους στον Κόλπο.
Για τη Σαουδική Αραβία είναι ξεκάθαρο πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για πράξη πολέμου στο βασίλειο.
Μετά τις «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» εναντίον του Ιράν, τις οποίες παρουσίασε χθες το Ριάντ, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του συνέχισε στην ίδια προσεκτική γραμμή που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες.
«Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η έσχατη επιλογή και υπάρχουν και επιλογές πολύ μικρότερες από αυτό. Θα δούμε», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο του πολέμου, αλλά προτάσσοντας σε αυτή τη φάση τη λύση νέες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σαουδάραβας πρέσβης στο Βερολίνο δήλωσε μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία ότι «όλα βρίσκονται επί τάπητος» και πως οι επιλογές στο εξής πρέπει να συζητηθούν με πολλή μεγάλη προσοχή.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν σήμερα τον κύριο αραβικό τους σύμμαχο, τη Σαουδική Αραβία, ανακοινώνοντας ότι εντάσσονται στον παγκόσμιο συνασπισμό για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐαα που προσπαθεί να συγκροτήσει η Ουάσιγκτον, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων σε τάνκερ στον Κόλπο, για τις οποίες επίσης κατηγορείται η Τεχεράνη.
Στο Άμπου Ντάμπι μεταβαίνει σήμερα και ο Πομπέο, ενώ στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες, μεταβαίνουν επτά ειδικοί από τη Γαλλία.
Στην αποστολή αναφέρθηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος σχολίασε επίσης ότι η ανάληψη της ευθύνης από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης «δεν είναι πολύ αξιόπιστη».
Το Ιράν από την πλευρά του επιμένει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο.