Κοντά στην απάντηση για το πώς ακριβώς ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού Έμπολα, ο οποίος έχει βάλει σε καραντίνα ολόκληρες χώρες και έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, ισχυρίζονται πως βρίσκονται γιατροί και επιστήμονες.
Όπως αναφέρεται στο περιοδικό «New England Journal of Medicine» μετά από τη μελέτη επιστημόνων εκτιμάται ότι ο ιός Έμπολα ξεκίνησε κατά πάσα πιθανότητα από ένα μικρό χωριό σε χώρα της Δυτικής Αφρικής. Πρόκειται για το χωριό Guéckédou, στη νοτιοανατολική Γουϊνέα. Εκεί ένα δίχρονο αγοράκι αρρώστησε παρουσιάζοντας συμπτώματα του αιμορροϊκού πυρετού, όπως πυρετό, διάρροια και εμετούς, ενώ λίγες ώρες αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο. Αυτό συνέβη σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία στις 6 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, την ίδια τύχη με το μικρό αγοράκι είχαν σύντομα και η μητέρα του, η τριών ετών αδερφή του και η γιαγιά του. Παράλληλα, παρόμοια συμπτώματα παρουσίασε και ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου, στο οποίο είχε νοσηλευθεί το μικρό αγοράκι και ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό με την οικογένεια.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται σε τοποθεσία – σταυροδρόμι, μεταξύ των τριών χωρών που παρουσιάζουν έξαρση στην ασθένεια, δηλαδή Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε και Γουϊνέα.
O επικεφαλής της ιατρικής μελέτης, Sylvain Baize, δήλωσε στην εφημερίδα New York Times, ότι είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να εξηγήσουν πώς ένα τόσο μικρό παιδί υπήρξε ο πρώτος ασθενής του θανατηφόρου ιού.
Πάντως, μία ικανοποιητική απάντηση για τους γιατρούς και τους επιστήμονες που αναζητούν πώς εξαπλώθηκε τόσο ραγδαία η επιδημία και πώς μολύνθηκε αρχικά το αγοράκι, είναι να έφαγε ωμό κρέας νυχτερίδας ή φρούτα τα οποία ήταν επιμολυσμένα από περιττώματα νυχτερίδας.