Αψηφά τον νόμο και τεντώνει ακόμη περισσότερο το σχοινί, παρά τον σάλο που έχει ξεσπάσει και τις σφοδρές κριτικές περί αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.
Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την υπόσχεσή του για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, παρόλο που με έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ μπλοκάρεται το «no deal», αλλά και με την ψήφο των βουλευτών του Κοινοβουλίου παγώνει η σχετική απόφαση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους δήλωσε, μάλιστα, ότι θα συνεχίσει να εμμένει ότι το πολυσυζητημένο backstop θα αφαιρεθεί από κάθε συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θέλει να απαλειφθεί ο μηχανισμός ασφαλείας ως προς τα σύνορα με την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop, που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ. Το Λονδίνο αναφέρει ότι θα πρέπει να παρουσιάσει για αυτό νέες προτάσεις.
«Ελπίζω πραγματικά και επιμένω ότι backstop θα απαλειφθεί καθώς είναι ο μόνος τρόπος να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε νέα του συνέντευξη.
«Το κρίσιμο πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν θα αποδεχθούμε…ένα backstop μόνο για την Βόρεια Ιρλανδία, που απλά δεν λειτουργεί για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρέπει η χώρα να αποχωρήσει ολόκληρη και να λύσουμε τα προβλήματα του συνόρου της Βόρειας Ιρλανδίας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
Την προοπτική δημιουργίας μιας γέφυρας μεταξύ Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, φέρεται να εξετάζει ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησής του να εξετάσουν το κόστος και τα ρίσκα που εγκυμονεί η ανέγερσαη μιας γέφυρας μήκους 28 μιλιών (περίπου 45 χιλιομέτρων) πάνω από τη θάλασσα της Ιρλανδίας.
Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας αποφάνθηκε πως η απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες είναι παράνομη.