Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θράσος: O Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα ζητά πενταμερή και μοίρασμα φυσικού αερίου

Θράσος: O Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα ζητά πενταμερή και μοίρασμα φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση που να αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και να διασφαλίζει την ασφάλεια τους», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είχε πάντα βούληση για λύση και ότι δυστυχώς, όπως είπε ,η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που δεν επέδειξε την ίδια βούληση.

Επιπρόσθετα παρέπεμψε για την συνομολόγηση όρων αναφοράς σε πενταμερή διάσκεψη με την προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι θέλαμε πάντα οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να δημιουργήσουν ειρήνη στο νησί αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί του φυσικού πόρους του νησιού.

Η πρόταση μας, συνέχισε βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι κι αν δεν την αποδεχτούν την πρόταση μας, τότε η ΤΡΑΟ θα συνεχίζει τις δραστηριότητες της.

Περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας πως η τ/κ πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης, αλλά δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν είχε αυτή την βούληση.

Για την άτυπη πενταμερή συνάντηση, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι πρόκειται για πρόταση της Τουρκίας, την οποία η τ/κ πλευρά βλέπει ζεστά, όπως και τα ΗΕ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι.

»Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τ/κ ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια», ανέφερε.

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ παρακολούθησε τη διαδικασία από κοντά την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι είναι κρίμα που η ε/κ πλευρά δεν έχει αλλάξει νοοτροπία και δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ.

«Ως Τουρκία το είπαμε με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα φόρα, είμαστε έτοιμοι να δούμε κάθε είδους επιλογή που θα επιτυγχάνει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και θα δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες ασφάλειας.

»Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο λύσης και είμαστε ενάντια στην επιβολή κάποιου είδους λύσης.

»Ωστόσο η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων».

Η άποψη «να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε» δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφερθεί σε διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές περιπτώσεις.

«Ακούσαμε από τον ίδιο ή μέσω άλλων για λύση δύο κρατών, για χαλαρή ομοσπονδία ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και άλλες τέτοιες ιδέες», πρόσθεσε.

Το είπε και ο κ. Ακιντζί αυτό, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά.

»Το τι θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί.

»Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, «τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς.

»Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τις διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς.

»Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε λεπτομερώς τα θέματα.

»Όσον αφορά το φυσικό αέριο, θέλαμε πάντα να συνεισφέρουν οι πλούτοι στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διατυπώνουν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

»Θέλαμε να υπάρξει μια γέφυρα ειρήνης, όχι μια περιοχή έντασης, και προτείναμε μια κοινή επιτροπή.

»Αντιμετωπίσαμε μια κατηγορηματική απόρριψη της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σ΄ ότι αφορά το Κυπριακό ο Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του την σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής.

Αναφορικά με την προοπτική πραγματοποίηση μια άτυπης πενταμερούς ανέφερε ότι είναι κάτι που προσεγγίζεται θετικά ενώ έθεσε και ζήτημα νέας διαδικασίας κλειστού τέλους για το Κυπριακό.

Η απάντηση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών

Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» της χώρας στην Αμμόχωστο, σημειώνοντας πως αυτή η συμπεριφορά είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Δεν ήταν χαριεντίσματα» απαντά η κυπριακή προεδρία στον Σαμαρά

Το Ισραήλ αποκλείει την Τουρκία ως μεσολαβητή για οποιαδήποτε συμφωνία ομηρίας – Στην Άγκυρα μέλη της Χαμάς

Στην ΕΔΕΚ η Ρένα Δούρου – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ την Κύπρο: «Μισός αιώνας βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής»

Η Τουρκία ουσιαστικά εμπόδισε τη συμμετοχή του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στη σύνοδο κορυφής της COP29 στο Μπακού

Γεροβασίλη: «Δεν είναι καλό σημάδι» η μεγάλη νευρικότητα της ΝΔ με τα ελληνοτουρκικά – Ο Κασσελάκης έκανε δήλωση για το Μάτι από τα σκουπίδια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr