Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Μάθιου Πάλμερ,
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ ανέφερε ότι στόχος της Ουάσιγκτον στο ζήτημα του Κοσόβου είναι η ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον διάλογο και την επίτευξη συμφωνίας με την οποία η κάθε πλευρά θα προστατεύει κάποια βασικά της συμφέροντα.
Κανείς δεν πρέπει να βγει απ’ αυτόν τον διάλογο με το συναίσθημα του χαμένου. Απαιτείται συμβιβασμός, ένα είδος ενσυναίσθησης και κατανόησης της άλλης πλευράς» επισήμανε σε συνέντευξη του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο Μάθιου Πάλμερ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά των ΗΠΑ να επιβάλουν κάποια δική τους λύση.
«Η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί αποκλειστικά από τις δύο πλευρές, να έχει τοπικό χαρακτήρα, αλλά να έχει επίσης εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα παρέχουν την δυνατότητα να παρουσιαστεί στους πολίτες ως η σωστή λύση» επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Δεν έκρυψε ότι σκοπός των ΗΠΑ παραμένει η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, τόνισε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ασκήσει πιέσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αλλά θα συμβάλει ώστε να αποτελέσει προϊόν της τελικής συμφωνίας που θα επιτευχθεί στο πλαίσιο του διαλόγου.
Ο Πάλμερ αναφερόμενος στο ρόλο του ως ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του βρίσκεται η επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου στο Κόσοβο, θα προκύψει κυβέρνηση η οποία θα άρει τους δασμούς ύψους 100% για τα εμπορεύματα από την Σερβία, που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση του Ρ. Haradinaij.
Ταυτόχρονα, ο Πάλμερ ζήτησε από το Βελιγράδι να πάψει να εμποδίζει την ένταξη του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς.