Φθινόπωρο με «θερμές» πολιτικές εξελίξεις προβλέπουν κάποιοι στην Τουρκία, γράφει το Militaire.gr. Το καθεστώς Ερντογάν θα κληθεί να αντιμετωπίσει μάλλον για πρώτη φορά μια σοβαρή αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του.
Ο πολιτικός που καλείται να το επιχειρήσει είναι ένα «παιδί του καθεστώτος». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο εμπνευστής του «στρατηγικού βάθους» της Τουρκίας και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, είχε παραιτηθεί το 2016, αφού πρώτα έδωσε μάχη για να επανακτήσει το AKP την εκλογική του αυτοδυναμία.
Ένα μπαράζ διαρροών που τον ήθελαν να ΄χει σημαντικές διαφωνίες με τον Ερντογάν, τον είχαν οδηγήσει σ΄ αυτή την απόφαση.
Τώρα επανέρχεται κι όπως όλα δείχνουν η σύγκρουση με τον Ερντογάν θα ΄ναι μετωπική.
Πριν μερικές ημέρες, στις 23 Αυγούστου, ο Νταβούτογλου σε ομιλία του είπε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις και το κύμα βίας που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν στην Τουρκία το 2015, βρίσκονταν ηγετικά στελέχη του AKP και του ακροδεξιού κόμματος του Μπαχτσελί, του MHP.
Τα όσα είπε ο Νταβούτογλου, προκάλεσαν ξεσηκωμό στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν από το κυβερνών AKP εξηγήσεις.
Η αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν ήρθε με τη χρήση του Τύπου, που σχεδόν στο σύνολό του ελέγχεται απόλυτα από τον ίδιο.
Την «αποστολή» απάντησης στον Νταβούτογλου, ανέλαβε ο αρθρογράφος της Sabah, Χιλάλ Καπλάν.
Κατηγόρησε τον Νταβούτογλου ως συνεργάτη της οργάνωσης του Γκιουλέν.
Επίσης απέδωσε στον Νταβούτογλου ευθύνες για το κύμα βίας του 2015.
Ο Καπλάν θεωρείται σημαντικό μέλος της ομάδας αρθρογράφων-συμβούλων, οι οποίοι σχεδίασαν και την αποδόμηση Νταβούτογλου, προκειμένου να τον οδηγήσουν στην παραίτηση.
Αυτή η ομάδα «ειδικών αποστολών», συνδέεται στενά με τον γαμπρό του Ερντογάν, τον υπουργό Οικονομικών Μπεράρτ Αλμπαϋράκ, ο οποίος έχει επίσης δεσμούς με την εφημερίδα Sabah.
Πριν εισέλθει στην πολιτική, ήταν διευθύνων σύμβουλος στις επιχειρήσεις του ιδιοκτήτη της Sabah. Ο αδελφός του, Σερχάτ Αλμπαϋράκ, παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου.