Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πρόθεση να «τιμωρήσουν» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, εφόσον δεχτεί να εγκαταλείψει την εξουσία, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ένας Αμερικανός διπλωμάτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα του ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές.
«Δεν προσπαθούμε να του ασκήσουμε δίωξη», είπε ο Έλιοτ Έιμπραμς, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα.
«Δεν επιδιώκουμε την τιμωρία ή την εκδίκηση, θέλουμε πολιτική αλλαγή», επέμεινε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.
Η αμερικανική δικαιοσύνη συχνά στρέφεται εναντίον πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων άλλων χωρών, στην περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για διαφθορά ή για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Μαδούρο για την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα και δεν τον αναγνωρίζουν πλέον ως πρόεδρο.
Στις αρχές του έτους αναγνώρισαν ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής, Χουάν Γκουάιντο, και πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειες, μέσω διπλωματικών πιέσεων και οικονομικών κυρώσεων, για να ωθήσουν τον Μαδούρο στην έξοδο.
«Πρέπει να παραδεχτώ ότι ακόμη δεν έχω δει καμία ένδειξη ότι υπάρχει πρόθεση να διαπραγματευτεί μια τέτοια συμβιβαστική λύση (…) κάτι που φυσικά είναι ατυχές επειδή πρόκειται για τη μοναδική λύση για τη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο Έιμπραμς.
Ο διπλωμάτης διέψευσε επίσης ότι γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι οι αμερικανικές Αρχές συζητούν μόνο θέματα πρακτικής φύσης, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τα κτίρια της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Καράκας.
Πρόσφατα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για επαφές «σε πολύ υψηλό επίπεδο» με πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μαδούρο, όμως η κυβέρνησή του αμέσως μετά είπε ότι πρόκειται για μέλη του «στενού κύκλου» του Βενεζουελάνου προέδρου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ΗΠΑ με στόχο να τον ανατρέψουν.