Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ν. Αναστασιάδης: «Δεν θα δεχθώ λύση ανασφάλειας του κυπριακού Ελληνισμού» – Φ. Κρίστοφερ: «Η γεωπολιτική έχει αλλάξει»

Ν. Αναστασιάδης: «Δεν θα δεχθώ λύση ανασφάλειας του κυπριακού Ελληνισμού» – Φ. Κρίστοφερ: «Η γεωπολιτική έχει αλλάξει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια λύση του Κυπριακού «που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού» έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ είπε ότι η προσπάθειά του είναι «να δει πώς διασφαλίζει τις μέλλουσες γενιές».

Παρουσία ομογενειακών οργανώσεων, ξένων προσκεκλημένων και πρέσβεων, καθώς και μελών της Κυβέρνησης και άλλων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κήρυξε την Τρίτη το βράδυ την έναρξη των εργασιών του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια ενός πολιτικού που βρίσκεται στην πορεία εξόδου δεν είναι στο πώς να δει την πατρίδα του να διατρέχει ακόμα περισσότερους κινδύνους, αλλά να δει πώς διασφαλίζει τις μέλλουσες γενιές, να δει πώς όταν φεύγει αφήνει πίσω του μια χώρα ασφαλή που θα εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη».

«Δεν έχω, συνεπώς, λόγους να αρνούμαι ούτε τον διάλογο ούτε, πολύ περισσότερο, τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, προκειμένου να αποτρέψουμε τα τετελεσμένα που κάθε χρόνο, δυστυχώς, καταγράφονται εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

»Το γνωρίζω απολύτως» συνέχισε.

Την ίδια ώρα, είπε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να προχωρήσει σε μια λύση που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού και για αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται ενότητα και «επιτέλους να αφήσουμε τα διάφορα αφηγήματα που μπορεί να μας εξυπηρετούν πολιτικά, αλλά δεν μας ωφελούν εθνικά».

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως «δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν τη λύση, αλλά είναι η στάση μιας υπέρτερης δύναμης που μέσα από τις πολιτικές της, μέσα από το όραμα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας καταγράφει πράξεις, ενέργειες, παρανομίες που δεν γίνονται ανεκτές όχι απλά από τους Κύπριους, αλλά από πολλές και διάφορες χώρες, έστω και αν τα συμφέροντα τους δεν τους επιτρέπουν να αντιδράσουν όπως όφειλαν να αντιδράσουν».

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του διότι μέσα από τη δράση των αποδήμων ενεργοποιούνται ή ευαισθητοποιούνται Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας ή άλλων χωρών.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, είπε ότι «ύστερα από δικές μας έντονες και συστηματικές προσπάθειες, ύστερα από σωρεία επιστολών προς τον ΓΓ έχει γίνει κατορθωτό να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μέσα σε ένα καλό κλίμα και να πω ότι έφτασε η ώρα να προβληματιστούμε όλοι πού οδηγούμαστε επιτέλους».

«Ως αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης –δεν θα πω ότι υπήρξε σύμπτωση θέσεων όσον αφορά τα βασικά συστατικά της λύσης του Κυπριακού– υπήρξε τουλάχιστον μια διάθεση να ενθαρρύνουμε τον ΓΓ, να ενθαρρύνουμε τον διεθνή παράγοντα, έτσι ώστε να επαναληφθεί ο διάλογος» είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «επιτέλους θα επικρατήσει η λογική σε όσους έκνομα προκαλούν αυτή την περίοδο, όχι την Κύπρο, αλλά τον διεθνή παράγοντα, παραβιάζοντας το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, περιφρονώντας αρχές του διεθνούς δικαίου, καθορίζοντας κατά το δοκούν τι εστί διεθνές δίκαιο».

«Θέλω να ελπίζω ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε τη συνδρομή και συμβολή όλων όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ειρήνη, των εταίρων μας στην Ευρώπη και του διεθνούς οργανισμού», συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι «δεν ζούμε με ψευδαισθήσεις» όμως δεν παύουμε να προσπαθούμε δημιουργώντας συμμαχίες και συνέργειες με γειτονικά κράτη, να στείλουμε το μήνυμα πως «ο φυσικός πλούτος είναι άλλη μια αφορμή για ειρηνική συνύπαρξη και όχι για διαφορές, αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε φωνές που λένε πως τάχα η δική μας πλευρά δεν πράττει όσα έπρεπε να πράξει.

Διερωτήθηκε ακολούθως αν αναλογίζεται ο κάθε ένας και όσοι εκφράζουν προβληματισμό «αν τα τελευταία 45 χρόνια αμέλησαν οι προκάτοχοί μου ή αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που φέρει την ευθύνη για τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος.

»Ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν περισσότερο από κάθε άλλον στις πατρογονικές τους εστίες; Δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι;».

Αναφέρθηκε επίσης στην αδιαλλαξία της Τουρκίας ενώ είπε ότι αυτά που καταγράφονται αυτή την περίοδο στην περιοχή, «οι προκλήσεις και η εισβολή ουσιαστικά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δείγματα καλής θέλησης κράτους που διαδραματίζει τον σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

«Δεν είναι οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις που κατέχουν τον βορρά, είναι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι παρούσες, με αξίωση μάλιστα να παραμείνουν παρούσες και μετά τη λύση» συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι η εγγυήτρια Ελλάς ή η Αγγλία που δημιουργούν τα προβλήματα, «αλλά η εγγυήτρια Τουρκία που θέλει να συνεχίσει και να παραμείνει, είναι οι αξιώσεις αντί της πολιτικής ισότητας για πολιτική ανισότητα, κάτι που δεν επιτρέπει την προοπτική και το μέλλον».

Πρόσθεσε ότι κάποιοι μιλούν για πολιτική ισότητα και παραδέχονται ότι δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, ενώ την ίδια ώρα θέλουν να έχουν μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών του κεντρικού κράτους.

«Και διερωτάται κανείς, αυτό είναι αριθμητική ή όχι, εξίσωση;

»Είναι ή όχι η μειοψηφία που θα κυβερνά την πλειοψηφία, αφού χωρίς τη δική της θετική ψήφο δεν θα μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση;» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε εξάλλου τους νέους που συμμετέχουν στο Συνέδριο ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί με το ίδιο πάθος η προσπάθεια για να εξευρεθεί μια λύση που θα δικαιώνει το αίσθημα της αδικίας που έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα της προδοσίας και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου διαβεβαιώνουν οι απόδημοι

Τη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να συμβάλουν στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου και της απαλλαγής της από την τουρκική κατοχή έδωσαν οι Κύπριοι απόδημοι κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων.

Στις προσπάθειες και στις δράσεις των οργανώσεων των Κυπρίων της διασποράς σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά και για να κρατήσουν ζωντανές τις παροικίες των αποδήμων στις διάφορες χώρες αναφέρθηκαν σε προσφωνήσεις τους κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Χρίστος Τούτον.

Στην προσφώνησή του ο κ. Παπαευριπίδης διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή των αποδήμων Κυπρίων στον δύσκολο και τιτάνιο αγώνα για την επανένωση της Κύπρου «είναι για μας τάμα ζωής και ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με την κατοχή».

«Μια άλλη Κύπρος, να είστε βέβαιοι, πέραν από τα φυσικά της σύνορα, θα συνεχίζει να αγωνίζεται με πείσμα και αποφασιστικότητα στις χώρες διαμονής μέχρι που η πατρίδα μας απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή», σημείωσε.

Ο κ. Παπαευριπίδης ανέφερε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, με τις προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, και όχι μόνο, καθώς και οι εμπρηστικές καθημερινές δηλώσεις, θα πρέπει επιτέλους να προβληματίσουν τη διεθνή κοινότητα και εκτός από τα ευχολόγια και τις παραινέσεις να αναληφθούν επιτέλους και δυναμικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

«Εκτός και εάν προσβλέπουν στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τον νεοσουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη πως είναι καιρός και οι Τουρκοκύπριοι να αντιληφθούν ότι για το δικό τους συμφέρον θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από την Τουρκία «και να συνεργαστούν μαζί μας για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής λύσης που να εξασφαλίζει μόνιμα ειρήνη και ευημερία σε ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».

Ο κ. Παπααευριπίδης αναφέρθηκε και στο έργο που οι ομοσπονδίες των αποδήμων Κυπρίων επιτελούν στις διάφορες χώρες για προώθηση του εθνικού μας προβλήματος και για διατήρηση των παροικιών ώστε να αποτελούν μια πραγματική δύναμη πολυπεπίπεδης στήριξης της πατρίδας μας για τις επόμενες γενιές.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ στην προσφώνησή του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία του Συνεταιρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Partnership), αναφέροντας πως αυτός είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Είπε ακόμη πως η γεωπολιτική κατάσταση και το κλίμα έχουν αλλάξει.

Όπως ανέφερε μέχρι σήμερα υπήρχαν δυο σχολές σκέψης από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: κρατείστε την Τουρκία κοντά γιατί είναι ένας πραγματικός και αξιόπιστος σύμμαχος και ας κρατήσουμε την Τουρκία πιο κοντά και να της δώσουμε περισσότερα.

Για πρώτη φορά «χάριν στις δικές μας προσπάθειες και σε ένα βαθμό λόγω του κ. Ερντογάν έχουμε ένα νέο κλίμα και έχουμε μια νέα ευκαιρία που ονομάζεται Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

Ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση «γιατί αγκάλιασε τις προσπάθειές μας που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο θα φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος «θα καταστούν ο θεμέλιος λίθος μιας νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Προσβλέπουμε σε αυτό για πολλά χρόνια και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό το όραμα, επεσήμανε, αναφέροντας πως γνωρίζει πως αυτό είναι κάτι δύσκολο.

Ο κ. Κρίστοφερ υπογράμμισε ακόμη πως «χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική», σημειώνοντας πως ο Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει αυτή την ευκαιρία.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας και στη σημασία τους για τους νέους απόδημους οι οποίοι ενημερώνονται για την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα.

Ο κ. Τούτον καλωσόρισε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

«Θέλουμε να δούμε μια επανενωμένη Κύπρο όπου οι Κύπριοι να μπορούν να ζουν και να ευημερούν μαζί, χωρίς την ξένη κατοχή, χωρίς τις ξένες επεμβάσεις και χωρίς τη διαίρεση», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με τους Κούρδους της Συρίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr