Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία,
Το αόρατο για τα ραντάρ ρωσικό μαχητικό αεριωθούμενο Su-57 παρουσιάστηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια αεροπορικής έκθεσης την Τρίτη στην περιοχή της Μόσχας.
Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν συνατήθηκαν την Τρίτη, μία ημέρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατεύματα στη βόρεια Συρία «πολύ σύντομα», προκειμένου «να προστατεύσει τα σύνορα».
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, στο πρόγραμμα του δικού τους «αόρατου» μαχητικού, του F-35, σε αντίδραση για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει παράλληλα τους S-400 και τα F-35.
Η Τουρκία παραλαμβάνει την Τρίτη μια δεύτερη συστοιχία S-400.
«Θα δείξουμε το Su-57 και το Su-35», δήλωσε νωρίτερα ο Μπορίσοφ σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αναφερόμενος στα μαχητικά αεριωθούμενα που σχεδιάζονται από την κρατική εταιρεία Sukhoi.
Την ίδια ώρα ωστόσο, η κλιμακούμενη βία στην Ιντίμπ, στη Συρία, όπου Άγκυρα και Μόσχα έχουν δημιουργήσει μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, απειλεί τη μεταξύ τους συμφωνία.
Η Άγκυρα συνεργάζεται ταυτόχρονα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, με σκοπό την απομάκρυνση των συριακών κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τη μείωση των προσφυγικών ροών στην Τουρκία.
Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, αυτό θα σημαίνει και την πλήρη αποστασία της από τη Δύση και την εκδίωξή της από το ΝΑΤΟ, με όλες τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν.