Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τις χώρες που σκέπτονται να λάβουν μέρος σε μια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνή ναυτική δύναμη στον Περσικό Κόλπο να «το σκεφθούν δυο φορές».
«Ελπίζω πως οι χώρες θα το σκεφθούν δυο φορές προτού συμφωνήσουν σε αυτό το πολύ εχθρικό μέτρο των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράν», είπε ο Ζαρίφ από το Όσλο, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας που περιελάμβανε επίσης τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
«Ως ένα μεγάλο ναυτικό έθνος ανησυχούμε πολύ καθώς έχουμε επηρεαστεί άμεσα από πράξεις σαμποτάζ εναντίον εμπορικών πλοίων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ίνε Έρικσεν Σοράιντε.
Τον Ιούνιο, ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο υπέστη ζημιές στη διάρκεια ενός περιστατικού κοντά στα Στενά του Ορμούζ, έναν ζωτικής σημασία θαλάσσιο δίαυλο για τη μεταφορά πετρελαίου ανάμεσα στο Ιράν και την Αραβική Χερσόνησο.
Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα ανταποκριθεί σε μια πρόταση των ΗΠΑ για τον σχηματισμό μιας διεθνούς αποστολής για να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα στον Κόλπο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Έρικσεν Σοράιντε είπε πως η κυβέρνηση «εξετάζει έναν αριθμό διαφορετικών μέτρων» και θα κάνει μια αξιολόγηση στη βάση των πληροφοριών που έχει συγκεντρώσει.
Μέχρι τώρα, η Βρετανία, η Αυστραλία και το Μπαχρέιν έχουν πει ότι θα συμμετάσχουν στην αποστολή ασφάλειας υπό τις ΗΠΑ για την προστασία των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.
Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Συζήτησαν επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ πέρυσι.
Οι συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία
Ο επόμενος σταθμός του Ζαρίφ είναι η Γαλλία όπου αναμένεται να συζητήσει προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).
«Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε την Ευρώπη να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της βάσει της JCPOA». και με εκείνες που ανέλαβε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, είπε ο Ζαρίφ.
Το Ιράν επιδιώκει να δει αν μπορεί να βρει «περισσότερο κοινό έδαφος και να προχωρήσει μπροστά με ένα κοινό πακέτο», πρόσθεσε.
Ο Ζαρίφ συναντήθηκε επίσης με τη Νορβηγίδα πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και έκανε μια ομιλία στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.