Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γιβραλτάρ, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Πετρέλαιο, Τάνκερ,
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ επέτρεψε σήμερα στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει κατασχεθεί από τις αρχές Ιουλίου να εγκαταλείψει την περιφέρεια, που αποτελεί βρετανικό έδαφος, παρά το αμερικανικό αίτημα να παραταθεί η κράτηση του σκάφους, που φέρεται πως ήθελε να παραδώσει το φορτίο του στη Συρία.
Το Ιράν εγγυήθηκε γραπτώς πως το Grace 1 δεν έχει προορισμό τη Συρία, όπου ισχύει ένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου το Γιβραλτάρ ζήτησε από το δικαστήριο να άρει την κράτησή του.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο δικαστής Άντονι Ντάντλεϊ, δήλωσε, αντίθετα, ότι δεν έλαβε γραπτώς το αμερικανικό αίτημα για την παράταση της κράτησης του δεξαμενόπλοιου, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί η εισαγγελία του Γιβραλτάρ.
Από την πλευρά του ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπάθησαν απεγνωσμένα να σταματήσουν τις Αρχές του Γιβραλτάρ από το να απελευθερώσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, λέγοντας πως η αμερικανική προσπάθεια ηττήθηκε.
«Η Αμερική προσπάθησε απεγνωσμένα να εμποδίσει την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου την τελευταία στιγμή, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με μια άθλια ήττα», έγραψε ο πρεσβευτής Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ σε ένα τουίτ στα φαρσί.
«Όλες οι ετοιμασίες έχουν γίνει προκειμένου το δεξαμενόπλοιο να πλεύσει στην ανοικτή θάλασσα, και το πλοίο θα αναχωρήσει σύντομα από το Γιβραλτάρ», συμπλήρωσε.