Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Περσικός Κόλπος, Στενά του Ορμούζ,
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε την Παρασκευή πως οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο, η οποία θα αποτελείται από δυνάμεις εκτός της περιοχής, θα αποτελέσει μια «πηγή ανασφάλειας», αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη διεθνή ναυτική αποστολή των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ.
«Ο Περσικός Κόλπος είναι μια ζωτικής σημασίας αρτηρία και συνεπώς μια προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας για το Ιράν, που επί μακρόν εγγυάται την ασφάλεια ναυσιπλοΐας», τόνισε ο Μοχαμάντ Ζαρίφ με ανάρτηση στο twitter.
«Με επίγνωση αυτής της πραγματικότητας, οποιαδήποτε παρουσία δύναμης εκτός της περιοχής είναι εξ’ ορισμού πηγή ανασφάλειας…
»Το Ιράν δεν θα διστάσει να διαφυλάξει την ασφάλειά του», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
Η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει τη συγκρότηση μιας ναυτικής αποστολής που σκοπό θα έχει να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και να αντιμετωπίσει την «ιρανική επιθετικότητα».
Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην αποστολή αυτή.
Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν επιφυλάξεις, με την Γερμανία να έχει ανακοινώσει την άρνηση συμμετοχής της σε αυτή τη διεθνή αποστολή.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ένταση στο ζωτικής σημασίας για τις πετρελαϊκές μεταφορές θαλάσσιο πέρασμα στον Κόλπο έχει κλιμακωθεί έπειτα από τη σύλληψη από ιρανικές δυνάμεις δύο βρετανικών δεξαμενόπλοιων στις αρχές Ιουλίου, σε αντίποινα – κατά τα φαινόμενα – της Τεχεράνης στη σύλληψη ενός ιρανικού τάνκερ στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι την ευθύνη για την ασφάλεια αυτών των χωρικών υδάτων την έχει η ίδια η Τεχεράνη και άλλες χώρες της περιοχής.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που στηρίζουν την αμερικανική πολιτική μέγιστης πίεσης ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία, έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει το θαλάσσιο εμπόριο και την ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.