Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν την Τρίτη συζητήσεις για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, η οποία θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών «ξεκίνησαν σήμερα (Τρίτη) στην Άγκυρα να εργάζονται από κοινού για τη ζώνη ασφαλείας που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί στη βόρεια Συρία».
«Προβλέπεται ότι οι συναντήσεις μεταξύ των Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή, που δεν δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η δημιουργία αυτής της ζώνης φέρεται να είχε προταθεί τον περασμένο Ιανουάριο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που η Άγκυρα απειλούσε ότι θα εξαπέλυε επίθεσης στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, τους οποίους στηρίζει η Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την Τουρκία, ο Τραμπ πρότεινε να δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία μια ζώνη βάθους πολλών χιλιομέτρων που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τα εδάφη τα οποία ελέγχει η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στη βορειοδυτική Συρία εναντίον θέσεων των YPG.
Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» τις YPG, λόγω των στενών δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Όμως οι Κούρδοι της Συρίας στηρίζονται από πολλές δυτικές χώρες, όπως από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Οι Κούρδοι μαχητές βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Η Τουρκία ζητά να θέσει υπό τον στρατιωτικό έλεγχό της αυτή την παραμεθόριο ζώνη στο έδαφος της βόρειας Συρίας, πράγμα που ισούται με εισβολή και κατοχή της βόρειας Συρίας, δηλαδή του συριακού Κουρδιστάν, από την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σημαντικές πόλεις υπό κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία είναι παραμεθόριες, που σημαίνει ότι με τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης οι κουρδικές δυνάμεις θα χάσουν τον έλεγχό τους ή ακόμα χειρότερα θα τους ζητηθεί να τις παραδώσουν στην Τουρκία, κάτι που θα το αρνηθούν και θα ακολουθήσουν ολοκαυτώματα.
Οι εδαφικές «ζώνες» ασφάλειας ή αποκλιμάκωσης στη Συρία είναι το «κόλπο» της Τουρκίας για να καταλαμβάνει συριακά εδάφη, όπως έκανε στη βορειοδυτική Συρία με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.
Ο δρόμος της ειρήνης στη Συρία περνάει από την άμεση και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη βορειοδυτική Συρία.