Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κασιμίρ Καρακατσάνοφ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου),
Η Βουλγαρία θα αγοράσει οκτώ μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, αγορά που οριακά αντέχει η οικονομία της, ωστόσο, η χώρα έχει μείνει στην ουσία δίχως πολεμική αεροπορία.
Αυτή τη στιγμή διαθέτει 16 MiG-29, τα οποία εκσυγχρόνισε για να είναι συμβατά με το ΝΑΤΟ, αλλά ως χώρα της Ατλαντικής Συμμαχίας οφείλει να έχει δυτικής κατασκευής μαχητικά.
Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την αγορά οκτώ αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εγκρίνοντας μια μεγάλη αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμού εξαιτίας αυτού, όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν μέχρι το 2024.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουλγαρική αγορά στον τομέα της Άμυνας από την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.
Οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και το Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα θα αυξηθεί από το 0,5 σε 2,1% του ΑΕΠ.
«Με την αγορά των F-16 θα γίνουμε η πρώτη χώρα των Βαλκανίων που θα τα αποκτήσει», δήλωσε ο εθνικιστής Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Κασιμίρ Καρακατσάνοφ.
Προφανώς εννοεί ότι η Βουλγαρία είναι η πρώτη πρώην κομμουνιστική χώρα των Βαλκανίων που θα αποκτήσει F-16, διότι η Ελλάδα, η ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων, διαθέτει συνολικά περισσότερα από 240 F-16 και γαλλικά Μιράζ.
Όταν η αγορά μόλις οκτώ αεροσκαφών «τραντάζει» τον βουλγαρικό προϋπολογισμό, είναι αυτονόητο ότι καμία βαλκανική χώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική ηγεσία.
Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004 και εδώ και πολλά χρόνια ήθελε να αντικαταστήσει τα 16 παρωχημένα αεροσκάφη σοβιετικής παραγωγής MiG-29.
Μετά από έρευνα αγοράς και δυνατοτήτων κατέληξε στην αγορά των αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.
Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ως προς το κόστος των αεροσκαφών, όπως σημειώνει η βουλγαρική «Trud», ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι εάν ήταν κυβέρνηση το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» θα κατέληγε στην ίδια επιλογή αγοράς.