Στην Αλβανία η πολιτική κρίση δεν εκτονώθηκε με τις δημοτικές κάλπες της 30ης Ιουνίου.
Ο Έντι Ράμα, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, είναι αποφασισμένος να καθαιρέσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.
Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel» μετέδωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει την αποπομπή του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.
Το ίδιο ρεπορτάζ τονίζει ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου ο Ιλίρ Μέτα πρέπει να έχει αποπεμφθεί.
Εξεταστική Επιτροπή
Ο Ιλίρ Μέτα με διάταγμα ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου στην Αλβανία.
Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν για να μη βυθιστεί η Αλβανία σε εμφύλια σύγκρουση.
Ο Έντι Ράμα συγκρότησε εξεταστική επιτροπή στο κοινοβούλιο, για να καθαιρέσει τον πρόεδρο.
Ωστόσο, το κοινοβούλιό του έχει πρόβλημα, αφού οι βουλευτές δεν συμπληρώνουν την ελάχιστη απαρτία μετά την ομαδική παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Η Αλβανία σε διχασμό
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, πριν από τις θερινές διακοπές είναι στις 18 Ιουλίου.
Ωστόσο, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση στις 22 Ιουλίου, αφιερωμένη σε ψηφοφορία για την απόλυση του προέδρου αφού παρουσιαστεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής.
«Θα γίνει μυστική ψηφοφορία και για την απόλυση του προέδρου, θα πρέπει να ψηφίσουν 94 βουλευτές.
»Η πράξη αυτή είναι άνευ προηγουμένου στην πολιτική ιστορία της Αλβανίας, οι Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα θα χρειαστούν τις ψήφους της νέας αντιπολίτευσης, από την οποία ένα μεγάλο μέρος ψήφισε για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.
»Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Επιτροπή υιοθετήθηκε με 101 ψήφους, αυτό σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία πηγαίνει σίγουρη για την αποπομπή του προέδρου Μέτα», ανέφερε το αλβανικό κανάλι.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρόεδρος Μέτα, θα μπορούσε να παραλάβει την απόφαση του Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ υπολείπονται τρία ακόμη χρόνια για την συμπλήρωση της προεδρικής του θητείας, ωστόσο, την τελευταία λέξη θα έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Και εδώ όμως υπάρχει θέμα, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Αλβανία δεν έχει επίσης απαρτία.
Στην πραγματικότητα ο Έντι Ράμα, πέρα από τις εντυπώσεις, δεν μπορεί να καθαιρέσει τον πρόεδρο.
Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Μέτα και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα έχει λάβει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις και οι κατηγορίες εκατέρωθεν είναι συχνότατες.
Η Αλβανία βιώνει ένα βαθύ εθνικό διχασμό.