Διαβάστε σχετικά για Times, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πυροδοτούν παλαιές έχθρες μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, γράφουν οι «Times» του Λονδίνου.
Σύμφωνα με το άρθρο, κάποτε υπήρχε η ελπίδα ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «νησί της Αφροδίτης» θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επαναφορά της ειρήνης στο διαιρεμένο νησί.
Ωστόσο, συνεχίζουν οι «Times», μετά την κατάρρευση των τελευταίων ειρηνευτικών συνομιλιών προ διετίας και σε συνδυασμό με την ολοένα πιο εχθρική ρητορική του Ερντογάν, το κοίτασμα έχει μετατραπεί σε αίτιο νέων διενέξεων.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου εμπίπτουν στα θαλάσσια όρια της κυπριακής ζώνης ΑΟΖ η οποία ορίστηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2003.
Η Λευκωσία από τότε διεξήγαγε έρευνες και συνεργάστηκε με ιδιωτικές εταιρείες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι τα δικά της όρια αλληλοεπικαλύπτονται με την ΑΟΖ της Κύπρου και συμπεριλαμβάνουν κάποια μέρη αυτών.
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν την Κύπρο και προειδοποίησαν τον Ερντογάν να αποχωρήσει.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επί του θέματος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 890 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι παλαιότεροι πολιτικοί θεωρούν πως η κρίση εισέρχεται σε επικίνδυνη φάση.
Η Βρετανία, που μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα δρουν ως εγγυήτριες δυνάμεις για την Κύπρο, συνήθως διαμεσολαβεί.
Ωστόσο, καθώς οι Βρετανοί διπλωμάτες ασχολούνται με το Brexit, το Λονδίνο έχει απομακρυνθεί από το κυπριακό πρόβλημα.
Τον Μάρτιο, η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει πως ήθελε να τερματίσει το ρόλο του Η.Β. ως εγγυήτριας δύναμης, σημειώνουν οι «Times».