Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλγαρία απειλεί με βέτο τη Βόρεια Μακεδονία για την εθνότητα του Γκότσε Ντέλτσεφ

Η Βουλγαρία απειλεί με βέτο τη Βόρεια Μακεδονία για την εθνότητα του Γκότσε Ντέλτσεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Βουλγαρία απειλεί με βέτο τη Βόρεια Μακεδονία στην έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λόγος είναι η εθνότητα του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Ο Γκεόργκι Νικόλοφ Ντέλτσεφ (Κιλκίς, 4 Φεβρουαρίου 1872 – Μπάνιτσα (Καρυές Σερρών) 4 Μαΐου 1903), γνωστός ως Γκότσε Ντέλτσεφ, υπήρξε σημαντικό επαναστατικό πρόσωπο της υπό οθωμανικής κατοχής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ήταν βουλγαρικής εθνικής συνείδησης επαναστάτης που πολέμησε ενάντια στους Οθωμανούς στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ήταν ένας από τους ηγέτες της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» (ВМРО), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρούσε στα ευρωπαϊκά εδάφη της Αυτοκρατορίας, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η οργάνωση στην οποία υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος, ονομάζονταν αρχικά «Βουλγαρική Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Επιτροπή (ΒΜΑΕΕ)» και αργότερα το 1902 μετονομάστηκε σε «Μυστική Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση (ΜΜΑΕΟ)».

Στις 4 Μαΐου 1903, σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή με την οθωμανική πολιτοφυλακή κοντά στο χωριό Καρυές Σερρών, κατά μία εκδοχή μετά από προδοσία κατοίκων του χωριού, ενώ προετοίμαζε την Εξέγερση του Ίλιντεν, ενώ κατά μία άλλη άποψη, προδόθηκε επειδή διαφωνούσε με την ετοιμαζόμενη εξέγερση.

Έπειτα από την λήξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου το 1913, οι περισσότεροι Βούλγαροι κάτοικοι της πόλης του Κιλκίς, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσαν 7.000, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Ντέλτσεφ, έφυγαν κατά την εθελοντική ανταλλαγή των πληθυσμών στην Βουλγαρία.

Τάφηκε αρχικά στις Καρυές (Μπάνιτσα), αλλά αργότερα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Βουλγαρία είχε προσωρινά τον έλεγχο της περιοχής, τα λείψανα του Ντέλτσεφ μεταφέρθηκαν στη Σόφια, όπου παρέμειναν μέχρι τα μέσα του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Κατά τη διάρκεια του κατοχής, η περιοχή κατελήφθη και πάλι από τους Βούλγαρους και ο τάφος του Γκότσε Ντέλτσεφ στις Καρυές αποκαταστάθηκε.

Μετά το 1944, η πολιτική της Βουλγαρίας σε σχέση με Μακεδονικό Ζήτημα άλλαξε στο πλαίσιο του νέου κομμουνιστικού καθεστώτος της Βουλγαρίας, η οποία είχε δεσμευτεί προς την Κομμουνιστική Διεθνή, για στήριξη της πολιτικής ανάπτυξης μιας ξεχωριστής εθνικής σλαβομακεδονικής συνείδησης.

Αρχικά ο Ντέλτσεφ ανακηρύχθηκε από τον Λάζαρ Κολισέφσκι, κομμουνιστή ηγέτη της νεοσύστατης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ως:

«… έναν Βούλγαρο χωρίς σημαντικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες…».

Στις 10 Οκτωβρίου του 1946, έπειτα από την πίεση της Μόσχας, τα λείψανα του Ντέλτσεφ μεταφέρθηκαν στα Σκόπια και τοποθετήθηκαν σε μαρμάρινη σαρκοφάγο στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.

Το 1948, η Βουλγαρία επέστρεψε σταδιακά στην προηγούμενη άποψη, ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι εθνικά Βούλγαροι.

Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, με αναφορές στον Ντέλτσεφ ως ηρωική προσωπικότητα, προσπάθησε να καλλιεργήσει την εθνική συνείδηση στους κατοίκους της νότιας επαρχίας της, ανακηρύσσοντάς τον, εθνικό ήρωα και Σλαβομακεδόνα αυτονομιστή.

Στα σχολικά εγχειρίδια και σε αρκετά ιστορικά βιβλία της σύγχρονης Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν αναφορές για βουλγαρική εμπλοκή στον θάνατό του.

Σήμερα τον διεκδικούν ως «δικό τους» τόσο οι Σλαβόφωνοι της Βόρειας Μακεδονίας όσο και οι Βούλγαροι και η ταυτότητά του είναι σημείο έντονης αντιπαράθεσης.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, προειδοποίησε για εντάσεις με τη Βουλγαρία, όσον αφορά το έργο της κοινής Επιτροπής για ιστορικά θέματα μεταξύ Βουλγάρων και Βορειομακεδόνων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναγνώριση του Γκότσε Ντέλτσεφ ως Βουλγάρου είναι μια κόκκινη γραμμή που η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να περάσει εύκολα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euroactiv ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι.

«Οι Βούλγαροι άρχισαν να διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες για το έργο της επιτροπής, παραπονιούνται ότι δεν έχουν αποτελέσματα…

»Ανεπίσημα, λένε, ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα και ότι θα μπλοκάρουν», αναφέρει στη συνέντευξή του, σύμφωνα με το EuroActiv.

Ο Πενταρόφσκι είπε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα και όχι ιστορικό.

Ο ιστορικός και μέλος της επιτροπής, Βάντσο Γκιοργκίεφ, δήλωσε στο «Κανάλ 5» ότι η δημοσιοποίηση ενός εγγράφου που προτείνεται από τα Σκόπια στη Σόφια για κοινή γιορτή του Γκότσε Ντέλτσεφ είναι μια αντιεπαγγελματική στάση των μελών της Επιτροπής.

«Αυτό δεν έγινε από άγνοια, αλλά για εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων», δήλωσε ο Γκιοργκίεφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είπε από την πλευρά του ότι τα μέλη της κοινής επιτροπής θα πρέπει να ωριμάσουν.

«Έχουν ακόμη πολλά να βελτιωθούν. Μη με παρεξηγείτε, αλλά διαφωνούν για το εάν ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος ή «μακεδόνας».

»Όσο αυτή η μικροπρέπεια συνεχίζεται για τους ήρωες που αγωνίστηκαν τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για τη Μακεδονία, για τη γη της γέννησής τους… Τα καλύτερά μας τραγούδια σχετίζονται με αυτούς.

»Όταν με ρωτάει η αντιπολίτευση τι γίνεται με τη διμερή επιτροπή, απαντώ ότι ακόμη δεν έχει ωριμάσει», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Δένδιας: Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία – Θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βούτσιτς

Ο Μπελέρης θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα διεκδικήσει ξανά τη Χειμάρρα αν δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Οργή ΥΠΕΞ για τον ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Ράμα – Ο Βορειοηπειρώτης Ράμα αρνήθηκε τη Βόρεια Ήπειρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr