Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,
Με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, και έρχεται η λύση στο Κυπριακό και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «θα μάθουμε να μοιραζόμαστε».
Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη», προσθέτοντας ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντάνα 11 μέρες αλλά δυστυχώς δεν έγινε.
»Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν δεν τέθηκε σε εφαρμογή».
Όπως είπε, «σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τί θα διαπραγματευτούμε με την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νοτίου Κύπρου” (σ.σ. όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), την “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” (σ.σ. όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος), την Ελλάδα και τη Βρετανία».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα».
«Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.
»Αντίθετα, είπε, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο.
»Μόνο ένα πράγμα θέλουμε. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού” όπως χαρακτήρισε τους Τουρκοκυπρίους, τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ελληνοκυπριακή πλευρά και Ελλάδα.
»Σε αυτό το θέμα ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.
»Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε.
»Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού».