Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνικά Νησιά, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νησιά Αιγαίου, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Ο αρχηγός της τουρκικής κεντροαριστερής κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την τουρκική ισλαμική κυβέρνηση για την πολιτική της στην Κύπρο.
Υποστήριξε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βγάζει άχνα για την «κατοχή 16 νησιών στο Αιγαίο από την Ελλάδα».
Επίσης υποστηρίζει ότι μια συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα λύσει πολλά από τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας προφανώς ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι δεν επιθυμεί καμία σχέση με τον Ερντογάν και την Τουρκία.
Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι «η “ειρηνευτική επιχείρησή” μας στην Κύπρο το 1974 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξωτερική μας πολιτική.
»Όταν οι ομογενείς μας δολοφονούνταν κανείς δεν έμεινε θεατής».
Υποστήριξε ότι από «το 1974-2019, στην Κύπρο δεν άνοιξε μύτη.
»Όλοι οι πολίτες ζούσαν σε γαλήνη.
»Αλλά τώρα η πολιτική στην Κύπρο πρέπει πια να αλλάξει.
»Χρειάζεται να ξεκινήσει μία νέα περίοδος, αν δεν γίνει, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.
»Πρέπει πλέον να αναγνωριστεί η “ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος)».
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ακόμη ότι 16 νησιά στο Αιγαίο που ανήκαν στην Τουρκία τώρα βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή».
«Και δεν βγάζουν άχνα. Δεν μπορούν να βγάλουν άχνα. Γιατί;», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Πρόσθεσε ακόμη ότι τα νησιά που με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα είναι όλα στρατικοποιημένα.
«Πού είναι αυτή η κυβέρνηση; Πού είναι το προεδρικό; Πού είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας; Κάθε μέρα χάνουμε κάτι», ανέφερε.
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι όλοι είναι εκεί, Αμερική, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ελλάδα και «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Μόνο ένα κράτος δεν είναι εκεί και αυτό είναι η Τουρκία.
»Γιατί δεν είναι; Από τη μια πλευρά της Μεσογείου είναι η Τουρκία και από την άλλη ακριβώς συμμετρικά είναι η Αίγυπτος.
»Πριν από λίγο αναφέρθηκα στην Αίγυπτο και τη σημασία της.
»Γιατί η Αίγυπτος είναι σημαντική;
»Γιατί μία συμφωνία στη Μεσόγειο μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου θα έλυνε πολλά προβλήματα», ανέφερε.