Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άνγκελ Ντιμιτρόφ: «Η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται να βιώσει ιστορική και πολιτική κάθαρση»

Άνγκελ Ντιμιτρόφ: «Η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται να βιώσει ιστορική και πολιτική κάθαρση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη Βόρεια Μακεδονία ζητήματα σφετερισμού και διαστρέβλωσης της ιστορίας δεν αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς. Θέματα ανοιχτά έχει και η Βουλγαρία.

Μιλώντας στην εφημερίδα «24 ώρες» ο συμπρόεδρος της βουλγαρικής πλευράς στην Κοινή Επιτροπή Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Ζητημάτων Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, καθηγητής Ιστορίας Άνγκελ Ντιμιτρόφ, αναφέρθηκε στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε, θεωρεί προσβλητικά τα κείμενα στα «μακεδονικά» σχολικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους Πρωτοβούλγαρους ως τουρκική νομαδική φυλή, με κύρια απασχόληση τις ληστείες.

Του… στραβού το δίκιο

Εδώ βεβαίως είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους Σκοπιανούς, διότι οι Πρωτοβούλγαροι ήταν πράγματι Τούρκοι νομάδες και ληστές.

Από την επιμειξία αυτών των Τούρκων νομάδων με σλαβόφωνους των Βαλκανίων, όχι μόνο Σλάβους αλλά και Έλληνες, προέκυψε το σημερινό βουλγαρικό έθνος.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι σημερινοί Βούλγαροι προσβάλλονται εάν τους αποκαλέσει κανείς «Τούρκους» και λένε ότι είναι απόγονοι των Θρακών. Σε ένα ποσοστό είναι.

«Μακεδονικός» εθνικισμός

Κληθείς ο Άνγκελ Ντιμιτρόφ να σχολιάσει προηγούμενες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας διχάζονται ανάμεσα στους μύθους και τα στερεότυπα του «μακεδονικού» εθνικισμού και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, απάντησε:

«Υπάρχει επίσης και ο διχασμός μεταξύ των υποστηρικτών των πολιτικών κομμάτων, αλλά το θέμα είναι ότι το δόγμα του μακεδονισμού είναι εθνικιστικό, ως προς τη φύση του, διότι βασίζεται σε ιστορική και πολιτική συγκυριακή και στη χειραγώγηση της ερμηνείας του παρελθόντος.

»Το ιδιαίτερο στην περίπτωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι μόνο εκεί ήταν δυνατόν, στην περίοδο της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, εθνικιστικές προσεγγίσεις να διαμορφώνουν την ανάπτυξη της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

»Μετά από 70 χρόνια αυτές οι διαθέσεις έχουν πια βαθιές ρίζες, καθώς τουλάχιστον 4 γενιές διαπαιδαγωγήθηκαν με αυτές.

»Παρά τις διάφορες μορφές του «μακεδονικού» δόγματος, ο εθνικισμός το επικρατέστερο χαρακτηριστικό του, είναι η κυρίαρχη στάση, που έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

»Σήμερα, η βασική ιδεολογική διαφορά μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος και τους κόμματος της αντιπολίτευσης, είναι η στάση απέναντι στους συμβιβασμούς που είναι αναγκαίο να γίνουν, ώστε η χώρα να υπογράψει τις συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

»Ωστόσο, κάποιοι από τους υποστηρικτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και του VMRO-DPMNE έχουν απόψεις που διαφέρουν από τις επίσημες πολιτικές γραμμές των κομμάτων τους, ειδικά σε ό,τι αφορά την Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία.

»Συγκεκριμένα, κάποιοι από τους υποστηρικτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης θεωρούν απαράδεκτη την συμφωνία με τη Βουλγαρία, επειδή βρίσκονται ακόμα υπό την επιρροή των παλαιών αντιβουλγαρικών μύθων και στερεοτύπων.

»Αντιθέτως – για κάποιους υποστηρικτές του VMRO-DPMNE η προσέγγιση με τη Βουλγαρία είναι λανθάνουσα επιθυμητή.

»Η αντιμετώπιση των εθνικιστικών διαθέσεων δεν θα είναι εύκολη διαδικασία.

»Αλλά η πορεία ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη διάβρωση των πεπαλαιωμένων μύθων και στερεότυπων» δηλώνει ο καθηγητής Νιμιτρόφ.

Επισημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται να βιώσει πραγματική ιστορική και πολιτική κάθαρση προκειμένου να προχωρήσει στο μέλλον.

Ελπίδες ότι με τον Πεντάροφσκι θα βρεθεί λύση

Εκφράζει επίσης την ελπίδα του ότι η εργασία της κοινής επιτροπής θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς μετά την εκλογή του Στέβο Πεντάροφσκι στην Προεδρία της χώρας, υπενθυμίζοντας δηλώσεις του Πεντάροφσκι, προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Επισημαίνει ότι η συγκρότηση της επιτροπής προβλέπεται από την Συμφωνία Καλής Γειτονίας η οποία αποτελεί μια από τις εγγυήσεις για την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Δένδιας: Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία – Θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βούτσιτς

Ο Μπελέρης θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα διεκδικήσει ξανά τη Χειμάρρα αν δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Οργή ΥΠΕΞ για τον ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Ράμα – Ο Βορειοηπειρώτης Ράμα αρνήθηκε τη Βόρεια Ήπειρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr