Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βόρεια Μακεδονία κρίσιμες κάλπες – Η αποχή μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες

Στη Βόρεια Μακεδονία κρίσιμες κάλπες – Η αποχή μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Την ψήφο διεκδικούν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 Απριλίου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν οριακή.

Ο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε 42,8% και η Σιλιάνοφσκα 42,2%.

Ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης απέσπασε 10,6%.

Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 40%.

Το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας ορίζει ότι η συμμετοχή θα πρέπει να υπερβεί το 40% προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό, θα προκηρυχθούν νέες κάλπες και τα καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Να σημειωθεί ότι στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν μόλις στο 41,7%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ,.

Οι δύο υποψήφιοι αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα απηύθυναν έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, προκειμένου η χώρα να μην εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας.

Το ποσοστό συμμετοχής

Η πλήρωση της ρήτρας εγκυρότητας που απαιτεί συμμετοχή τουλάχιστον 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.

Στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 21 Απριλίου η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 41,67%, δηλαδή ψήφισαν 753.520 από τους συνολικά 1.808.131 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρους.

Οι 1.808.131 εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες σε 3.480 εκλογικά τμήματα.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο αναλυτής Βίσαρ Αντέμι, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής οφείλεται στο γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων (αλβανικής και σλαβικής καταγωγής) δεν ζει πλέον στην Βόρεια Μακεδονία.

Όσον αφορά το ισχνό αποτέλεσμα του κυβερνώντος συνασπισμού (SDSM και DUI), ο Αντέμι εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στην απογοήτευση των ψηφοφόρων για την πολιτική που ασκεί το SDSM.

Κατά τον ίδιο, οι πολίτες σκέφτονται ως εξής:

«Εντάξει, το όνομα έχει αλλάξει αλλά τουλάχιστον να δούμε κάποια οικονομικά οφέλη από αυτό, να βελτιωθεί η ζωή μας, να υπάρξουν προοπτικές, νέες θέσεις εργασίας, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο».

Δυστυχώς, εξηγεί ο Αντέμι, δεν είδαμε τίποτε από όλα αυτά και γι’ αυτό οι πολίτες διακατέχονται από απογοήτευση και θυμό.

Ισλαμική Κοινότητα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας στις 5 Μαΐου να βγουν μαζικά και να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην ψήφο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «TV21», η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα άλλαξε στάση.

Στις 23 Απριλίου ο επικεφαλής της κοινότητας Σουλεϊμάν Ρετζέπι είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Την Κυριακή στις 5 Μαΐου οι Μουσουλμάνοι πιστοί πρέπει να βγουν μαζικά και να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ψήφο, για περισσότερα δικαιώματα, για κράτος δικαίου και δημοκρατία, για θρησκευτικά και λαϊκά δικαιώματα για όλους τους λαούς που ζουν στην Βόρεια Μακεδονία, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πορεία την οποία εμείς ως πιστοί και ως Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα χαράξαμε εδώ και χρόνια», ανέφεραν πηγές από την Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα.

Euractiv: Οι προεδρικές εκλογές θέτουν σε κίνδυνο την φιλοδυτική κυβέρνηση

Η Βόρεια Μακεδονία προσέρχεται στις κάλπες την Κυριακή 5 Μαΐου, κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα αποτελέσουν τη λυδία λίθο για τη φιλοδυτική κυβέρνηση, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι η χαμηλή προσέλευση ενδέχεται να ακυρώσει τη διαδικασία και να οδηγήσει σε γενικές εκλογές.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών τον περασμένο μήνα αποτέλεσε μονομαχία μεταξύ του υποψήφιου που έχει τη στήριξη των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών και της δεξιά αντιπάλου τους, αντανακλώντας τον βαθύ διχασμό που βιώνει το βαλκανικό κράτος.

Ιδίως όσον αφορά την ιστορική συμφωνία αλλαγής της ονομασίας του.

Οι εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία προσφάτως οριστικοποίησε την επίμαχη συμφωνία, με την οποία προστέθηκε το «Βόρεια» στην επίσημη ονομασία της χώρας και έθεσε τέρμα στην μακρόχρονη διένεξη με την Ελλάδα.

Ο προκρινόμενος από το κυβερνών κόμμα υποψήφιος, ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι, υποστηρίζει σθεναρά τη συμφωνία, θεωρώντας εαυτόν ως φιλοδυτικό υποψήφιο που θα βοηθήσει τον Ζάεφ να φέρει τη Βόρεια Μακεδονία πιο κοντά στην Ευρώπη.

Η αντίπαλός του, καθηγήτρια δικαίου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία στηρίζεται από τους εθνικιστές, αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, είναι έντονα επικριτική έναντι της αλλαγής της ονομασίας.

Έχει οικοδομήσει την προεκλογική της εκστρατεία πάνω στην καταπολέμηση του αδύναμου κράτους δικαίου και της διαφθοράς.

Επιπροσθέτως ωστόσο της πλειοψηφίας, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής προκειμένου να διασφαλιστεί νομικά το αποτέλεσμα.

Μια τέτοια ενδεχόμενη αποτυχία ή μια νίκη της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – θα προκαλούσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, έχει δηλώσει ο Ζάεφ.

Τους ψηφοφόρους δεν απασχολεί μόνο το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Πετάρ Αρόφσκι, αναλυτής στα Σκόπια, επισημαίνει ότι το ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής στον πρώτο γύρο του περασμένου μήνα αντανακλά τη «δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ισχνή οικονομία».

Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας είναι άνεργο ενώ ο μέσος μισθός έχει κολλήσει στα 400 ευρώ μηνιαίως, κάτι που τροφοδοτεί τη μετανάστευση στο εξωτερικό.

Το 2018, η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν 2,5%, το χαμηλότερο ποσοστό στα Δυτικά Βαλκάνια σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τελικά αποτελέσματα πρώτου γύρου στη Βόρεια Μακεδονία

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Απριλίου 2019 (πρώτος γύρος), από το 100% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή (SEC):

Εγγεγραμμένοι: 1.808.131/1.808.116

Ψήφισαν: 755.655

Ποσοστό συμμετοχής: 41,79%

Στέβο Πεντάροφσκι (υποστηριζόμενος από το SDSM και το DUI) έλαβε 323.709 ψήφους (ποσοστό 42,84%).

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα (υποστηριζόμενη από το VMRO-DPMNE) έλαβε 319.224 ψήφους (ποσοστό 42,24%).

Μπλέριμ Ρέκα (υποστηριζόμενος από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα BESA και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») 79.921 ψήφους (ποσοστό 10,58%).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία Ιανουάριο ή Μάιο και αλλαγή ηγεσίας «βλέπει» ο Economist

Γερμανία: Ψήφος Εμπιστοσύνης στις 16/12 – Εκλογές στις 23/2/25

Χρήστος Μίχαλος: Καταλυτικός ο ρόλος του ΕΒΕΑ σήμερα για ένα «Άλμα Μπροστά» στην ανάπτυξη

Εκλογές ΗΠΑ: Η «πολιτική ορθότητα» και η «woke ατζέντα» έφεραν την ήττα στους Δημοκρατικούς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr