Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Δημοψήφισμα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νίκολα Στάρτζεον, Σκωτία, Σκωτικό Εθνικό Κόμμα,
Θέμα νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Για εκβιασμό στην κυβέρνηση του Λονδίνου κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές.
Σε ομιλία της στους βουλευτές του κυβερνώντος SNP, η Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως το νέο δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει πριν από τις επόμενες τοπικές εκλογές για ανάδειξη νέου κοινοβουλίου στη Σκωτία που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο του 2021.
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει τη συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης.
Γνωρίζει φυσικά η κ. Στέρτζον πως η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ρητά αποκλείσει την επαναφορά του άρθρου 30 με το οποίο νομιμοποίησε το δημοψήφισμα του 2014.
Δεδομένων αυτών των παραμέτρων, πολλοί αναλυτές αξιολογούν την ανακίνηση αυτού του θέματος ως μέσο, έμμεσου πλήν σαφούς εκβιασμού στην κυβέρνηση του Λονδίνου να βρει την σωστή φόρμουλα για το Brexit που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.
Εντωμεταξύ, η Τερέζα Μέι επιβίωσε για μια ακόμη φορά από μία απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της.
Η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος απέρριψε πρόταση ακραίων Brexiters, οι οποίοι πίεσαν να αλλάξει το καταστατικό βάσει του οποίου απαγορεύεται πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, το επιτελείο της κ. Μέι ετοιμάζεται πυρετωδώς να καταθέσει για τέταρτη φορά στη βουλή τη συμφωνία αποχώρησης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως προκειμένου να την περάσει πριν από τις ευρωεκλογές, η πρωθυπουργός θα αποπειραθεί να βγάλει από το κείμενο, το αμφιλεγόμενο backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.
Το backstop είναι το αγκάθι για την επικύρωση από το κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης.
Φυσικά κάτι τέτοιο θα απαιτήσει τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.