Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία έφαγε «πόρτα» από τη Μάλτα – Δεν περνάνε «φορτία» για τον Μαδούρο – Τι συνέβη με το «Severomorsk»

Η Ρωσία έφαγε «πόρτα» από τη Μάλτα – Δεν περνάνε «φορτία» για τον Μαδούρο – Τι συνέβη με το «Severomorsk»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η μικρή Μάλτα ύψωσε ανάστημα στη Ρωσία. Δεν επέτρεψε σε ρωσικά πολεμικά μεταγωγικά αεροσκάφη να πετάξουν στον εναέριο χώρο της με προορισμό το Καράκας της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεν επιτράπηκε σε αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που απογειώθηκαν από τη Συρία με προορισμό το Καράκας, να πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο της Μάλτας.

Η Μάλτα όμως το πήγε και παραπέρα όταν ανακάλυψε ότι Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούσαν να αγοράσουν δακρυγόνα από τη Μάλτα, πιθανότατα για λογαριασμό του καθεστώτος Μαδούρο και να τα φορτώσουν σε ρωσικό πολεμικό πλοίο που θα έδενε στη Μάλτα, θα τα φόρτωνε και στη συνέχεια θα τα μετέφερε στη Βενεζουέλα.

Η Ρωσία όταν αντιλήφθηκε ότι η Μάλτα την ανακάλυψε και υποψιάστηκε ότι δεν θα της το επέτρεπε, απέσυρε το αίτημα να δέσει το πολεμικό της πλοίο στο λιμάνι του νησιού.

Όλες αυτές οι κινήσεις της Ρωσίας δημιούργησαν ανησυχίες μεταξύ ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Βενεζουέλα και ταυτόχρονα να τσεκάρει μέχρι που την παίρνει στη Μεσόγειο.

Η «ξεκούραση» του «Severomorsk»

Στις 28 Μαρτίου η ρωσική πρεσβεία στη Μάλτα ζήτησε άδεια από τις μαλτέζικες Αρχές να δέσει το αντιτορπιλικό «Severomorsk» στο νησί από τις 23 έως τις 26 Απριλίου.

Η επίσημη αιτιολογία ήταν μια επίσκεψη ρουτίνας στη Μάλτα για ανεφοδιασμό και ανάπαυση του πληρώματος.

Βεβαίως το ίδιο πλοίο είχε πιάσει λιμάνι στις 10 Απριλίου στη Λεμεσό, πάλι για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

Το «Severomorsk» είναι ένα μεγάλο πολεμικό, μήκους 163 μέτρων και έχει πλήρωμα 403 άνδρες, όπως ανέφεραν οι Ρώσοι στο αίτημά τους.

Οι Μαλτέζοι πονηρεύτηκαν και ζήτησαν επιπλέον πληροφορίες για τις επιχειρήσεις και τα προγραμματισμένα ταξίδια του πλοίου.

Στο τέλος έμαθαν -όχι από τους Ρώσους- ότι το αντιτορπιλικό μετά τη Μάλτα είχε προορισμό τη Βενεζουέλα.

Οι Ρώσοι, όταν αντιλήφθηκαν ότι τους κατάλαβαν, απέσυραν την Τρίτη το αίτημα ελλιμενισμού στη Μάλτα, ωστόσο, οι Μαλτέζοι είχαν ήδη αποφασίσει να αρνηθούν.

Όπως γράφεται σε ξένα ΜΜΕ, ήταν οι Αμερικανοί που ενημέρωσαν τους Μαλτέζους για την πραγματική αποστολή του πλοίου.

«Ανθρωπιστική βοήθεια» από τη… Συρία στη Βενεζουέλα

Η Ρωσία, προκαλώντας την κοινή λογική, ισχυρίζεται ότι τα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα της μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την εμπόλεμη Συρία στη Βενεζουέλα.

Τα ρωσικά αεροπλάνα που απογειώνονται από τη Συρία με προορισμό τη Βενεζουέλα κάνουν χρήση των εναέριων χώρων ευρωπαϊκών κρατών, μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μια πολιτική λύση στην κρίση στη Βενεζουέλα , όχι όμως και το καθεστώς Μαδούρο.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να επιτρέπει την ενίσχυση αυτού του καθεστώτος από τη Ρωσία μέσω του εναέριου χώρου της;

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το Reuters μετέδωσε τον Ιανουάριο ότι η Ρωσία μετέφερε αεροπορικώς μισθοφόρους στη Βενεζουέλα.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου την Πέμπτη στην απόφαση της Μάλτας να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά μεταγωγικά πολεμικά αεροπλάνα ήταν έντονη και τη χαρακτήρισε «μη φιλική».

Στην πραγματικότητα όμως εκείνοι που κάνουν κατάχρηση της καλής διάθεσης των ευρωπαϊκών χωρών είναι οι Ρώσοι.

Ρώσοι διπλωμάτες έψαχναν να αγοράσουν δακρυγόνα

Υψηλή πηγή βεβαίωσε το Buzzfeed ότι Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να αγοράσουν την προηγούμενη εβδομάδα δακρυγόνα από τη Μάλτα.

Οι ημερομηνίες προκάλεσαν υποψία ότι αυτά τα δακρυγόνα θα τα φόρτωναν στο «Severomorsk» και θα τα έστελναν στον Μαδούρο.

Στους Ρώσους φαίνεται να αρέσει να «παίζουν» κατασκοπικά σενάρια περασμένων εποχών, αλλά ο κόσμος από τότε έχει αλλάξει και προφανώς όλες τους οι κινήσεις γίνονται αντιληπτές.

Ιδίως όταν οι Ρώσοι ψάχνουν να αγοράσουν δακρυγόνα στη Μάλτα, σε έναν τόπο μια σταλιά, που τίποτα δεν μένει κρυφό.

Προφανώς σκέφτηκαν να αγοράσουν δακρυγόνα από κάποια δυτική χώρα και να μη στείλουν δικά τους, διότι όταν θα τα έριχνε ο Μαδούρο στους διαδηλωτές, οι κάλυκες που πιθανόν να έπεφταν στα χέρια της αντιπολίτευσης να μην ανέγραφαν ως χώρα προέλευσης τη Ρωσία αλλά κάποια άλλη.

Η Ρωσία «πιέζει» τη Μάλτα

Αμερικανοί και Μαλτέζοι αξιωματούχοι είπαν στο BuzzFeed ότι τους τελευταίους μήνες η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο επιθετική σε ό,τι αφορά την παρουσία του Ρωσικού Στόλου.

Η ίδια η Μάλτα, εξαιτίας του στρατηγικής σημασίας λιμένα της, αισθάνεται να «πιέζεται» από τη Μόσχα.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στη Μάλτα ως δυσανάλογα μεγάλη λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας.

Ο Μαλτέζος αξιωματούχος είπε επίσης ότι η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ενοχλήθηκε από τη στενότερη συνεργασία ασφαλείας της Μάλτας με τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε πως το περασμένο καλοκαίρι, ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης προσπάθησε να εξαργυρώσει πολλές επιταγές συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με στόχο να πραγματοποιήσει πληρωμές σε μετρητά.

Ένας άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Μάλτας δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν «πολύ ενοχλημένη» μετά τις πρόσφατες αρνήσεις για χρήση του εναέριου χώρου της χώρας.

Εξέφρασε δε τον φόβο του ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει πόλεμο παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων με στόχο τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόσεφ Μουσκάτ.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο «Severomorsk» έδεσε στις 10 Απριλίου στη Λεμεσό της Κύπρου «για λίγες μέρες για ανεφοδιασμό», όπως μετέδωσε το TASS.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον θέλει για νικητή των αμερικανικών εκλογών ο Πούτιν; – Ανάλυση Politico

Ο Ζελένσκι λέει ότι 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ

Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία θέλουν μερίδιο από την Ανταρκτική

Για όλα τα πιθανά σενάρια προετοιμάζεται η ΕΕ εν μέσω διεθνούς αστάθειας

Ισραηλινοί από την παλιά ΕΣΣΔ γίνονται κατάσκοποι του Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr