Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,
Τους λόγους που η Τουρκία περιθωριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο παραθέτει νέα ανάλυση της δεξαμενής σκέψης «GERMAN MARSHALL FUND OF THE UNITED STATES (GMF)».
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις από τις ενεργειακές ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο – Κύπρο, αυξάνουν τον ανταγωνισμό, περιθωριοποιούν την Τουρκία και δύνανται να δημιουργήσουν νέες συγκρούσεις στην περιοχή, αναφέρει η ανάλυση.
Οι συντάκτες της γράφουν ότι δεδομένης της ενεργειακά στρατηγικής της θέσης, η Τουρκία είναι η πλέον συμφέρουσα δίοδος για τη κατασκευή υπεράκτιου αγωγού εξαγωγής των ενεργειακών πόρων της περιοχής προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, πολιτικοί και γεωπολιτικοί παράγοντες θα περιορίσουν την ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας και τον ρόλο που θα ήθελε να αναλάβει η Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος.
Η αυξανόμενη ανάγκη της Τουρκίας για εισαγωγές φυσικού αερίου, η υψηλή εξάρτηση της από μη διαφοροποιημένες πηγές από τη Ρωσία αλλά και από αναξιόπιστες εισαγωγές από το Ιράν, αλλά και οι τρέχουσες συγκρουσιακές σχέσεις της με όλες σχεδόν τις ενδιαφερόμενες χώρες -όπως την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο- μάλλον θα την εμποδίσουν να καταστεί ο κύριος ενεργειακός κόμβος της περιοχής.
Η ανεπίλυτη διαμάχη στο Κυπριακό και οι συγκρουσιακές της σχέσεις με τις χώρες της περιοχής περιθωριοποιούν την Τουρκία και την εμποδίζουν να αναλάβει αυτό τον ρόλο.
Την περιθωριοποίηση της Τουρκίας στην περιοχή εντείνει και η σύσταση τον Ιανουάριο στο Κάιρο του Eastern Mediterranean Gas Forum με την συμμετοχή Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιταλίας, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής, μιας δυνητικά σημαντικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας.