Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγωνία στη Βόρεια Μακεδονία εάν τους θέλει η ΕΕ – Τι λένε διπλωματικές πηγές

Αγωνία στη Βόρεια Μακεδονία εάν τους θέλει η ΕΕ – Τι λένε διπλωματικές πηγές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά το πράσινο φως για το ΝΑΤΟ, η Βόρεια Μακεδονία επιδιώκει και σε μια έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, εδώ αντιμετωπίζει τις ακόλουθες σοβαρές δυσκολίες.

Πάει «πακέτο» με την Αλβανία -που δεν τη θέλει κανείς-, την ίδια τη Βόρεια Μακεδονία δεν θέλουν Γαλλία και Ολλανδία, ενώ στη χώρα υπάρχει και μια «αρχαιομακεδονική» αντιπολίτευση ξένη προς κάθε ευρωπαϊκή αρχή και αξία.

Πράγματι, το δεξιό VMRO-DPMNE (αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας), όχι μόνο συνεχίζει να επιμένει στον «αρχαιομακεδονισμό», δεν παραιτείται ούτε από τον αλυτρωτισμό.

Τι λένε διπλωματικές πηγές

Διπλωματικές πηγές στη Βόρεια Μακεδονία, που μίλησαν σε τοπικές εφημερίδες, εμφανίστηκαν καθησυχαστικές σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβεβαίωσαν σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας – ΕΕ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι σκοπιανές εφημερίδες «NEZAVISEN» και «VECER» προβάλλουν εκτιμήσεις σκοπιανών διπλωματικών πηγών οι οποίες στέλνουν θετικά μηνύματα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ΕΕ να επιβεβαιώσει τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της Βόρειας Μακεδονίας και να ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Βόρειας Μακεδονίας τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι το μοναδικό θετικό αφήγημα των Δυτικών Βαλκανίων και θα ήταν αρνητικό και για την ΕΕ να μην ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, κρίνουν οι ίδιες πηγές.

«Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της δημοσιοποίησης της Έκθεσης Προόδου και της λήψης της απόφασης είναι πολύ σύντομο, ενώ κάποιες χώρες θα πρέπει να θέσουν το θέμα σε ψηφοφορία στα Κοινοβούλιά τους, όπως η Γερμανία και γι’ αυτό ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπούγιαρ Οσμάνι και ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ πραγματοποίησαν επίσκεψη (σ.σ. 9 και 10 Απριλίου) στην Γερμανία προκειμένου να πείσουν τις εκεί Αρχές», αναφέρουν οι εν λόγω διπλωματικές πηγές.

Προεδρικές εκλογές

Μέχρι τον Ιούνιο υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και το σημαντικότερο είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές να είναι «καθαρές» και εύρυθμες, τουλάχιστον όσο οι προηγούμενες.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας στον β΄ γύρο των εκλογών αυτό δεν θα ήταν και τόσο δραματικό για τις Βρυξέλλες, διότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι θα ασκήσει αυτό το αξίωμα προσωρινά.

Δραματική δεν θα είναι η κατάσταση για τις Βρυξέλλες και σε περίπτωση μποϋκοτάζ των προεδρικών εκλογών, εφόσον δεν αντιδράσει έτσι και η χώρα.

Ενδεχόμενο μποϋκοτάζ δεν είναι ευπρόσδεκτο από τις Βρυξέλλες, παρότι συνιστά ατομικό δικαίωμα, υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές στις εφημερίδες.

Προϋποθέσεις

Η θητεία και το καθεστώς της Ειδικής Εισαγγελίας που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών δεν έχουν τεθεί ποτέ εκ μέρους των Βρυξελλών ως επίσημη προϋπόθεση, ωστόσο συνιστούν προϋπόθεση που έχει τεθεί από κάποιες χώρες (Ολλανδία και Γαλλία).

Γενικά, όλες οι χώρες-μέλη θέλουν να δουν αποτελέσματα από τον αγώνα κατά της διαφθοράς και στις μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη.

Και τέτοια αποτελέσματα ως επί το πλείστον εξασφάλισε η Ειδική Εισαγγελία γιαυτό και θέλουν να της δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει το έργο της και να δουν πως αυτή θα λειτουργεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Εάν δεν υπάρξει απάντηση επ’ αυτού, ενδέχεται η απόφαση για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων να αναβληθεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά τότε θα υπάρχει νέο Ευρωκοινοβούλιο, νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέος συσχετισμός δυνάμεων, ενώ ενδέχεται και στην Ελλάδα να μην είναι Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τώρα προωθεί σθεναρά την Βόρεια Μακεδονία προς τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λένε οι διπλωματικές πηγές.

Οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν θετικά την ενδεχόμενη απονομή χάριτος εκ μέρους του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ στους καταδικασθέντες για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές, το δικαίωμα του Προέδρου να απονείμει χάρη έχει αμφισβητηθεί και έχει ερμηνευτεί διαφορετικά.

Θεωρούν ότι αυτό θα επηρέαζε την αξιολόγηση όσον αφορά το κράτος δικαίου, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι «εύθραυστο».

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν επίσης προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να μην επιδείξει ανοχή στην διαφθορά και τον νεποτισμό.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να νικήσει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές και ακολούθως να αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, οι διπλωματικές πηγές υποδεικνύουν ότι αυτή διεμήνυσε ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Σε περίπτωση που δεν το κάνει, θα είναι πολύ επιζήμιο για την χώρα, καταλήγουν οι σκοπιανές πηγές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr