Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φόβος στην Τουρκία από το νομοσχέδιο που δίνει όπλα στην Κύπρο και κόβει τα F-35

Φόβος στην Τουρκία από το νομοσχέδιο που δίνει όπλα στην Κύπρο και κόβει τα F-35
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία το νομοσχέδιο για την «Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο.

Την πρώτη σοβαρή αντίδραση εξέφρασε η ερντογανική εφημερίδα Daily Sabah. Προφανώς και κάποιοι στην Τουρκία έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι ο κλοιός (ή θηλιά) έχει αρχίσει να σφίγγει.

Η ερντογανική εφημερίδα Daily Sabah επικεντρώνεται στα «αντιτουρκικά μηνύματα της διοίκησης των ΗΠΑ» αναφέροντας ότι εκτός από την «εχθρική ρητορική» του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της 70ης επετείου του ΝΑΤΟ και το αμερικανικό Κογκρέσο εμφανίζεται το ίδιο «επικριτικό».

Δεδομένου ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες «κάποιοι» γερουσιαστές έχουν επιδοθεί στην εισαγωγή νομοσχεδίων, που πιστεύουν ότι θα εξαναγκάσουν την Τουρκία να αναστρέψει την απόφασή της περί αγοράς των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Η πρώτη πρόταση, όπως επεξηγείται, αφορά στην επιβολή κυρώσεων στις τουρκικές Αρχές λόγω της σύλληψης πολλών Τούρκων πολιτών που εργάζονται στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, επειδή συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση απαιτήθηκε από τις αμερικανικές Αρχές να επιβάλουν κυρώσεις σε υψηλά ιστάμενους Τούρκους, να τους απαγορεύσουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ και να «παγώσουν» όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιτίας της «παράνομης κράτησης» αυτών των ατόμων, όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν.

Το εν λόγω σχέδιο πρότασης, όπως καταγράφεται, υποβλήθηκε στην «Commission on Security and Cooperation in Europe» από τον ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή, Ρότζερ Γουάικερ, και τον δημοκρατικό Γερουσιαστή, Μπεν Καρντίν.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνεται, ο Πρόεδρος της «House Intelligence Committee», Άνταμ Σιφ, παρουσίασε μία άλλη πρόταση που αναφέρει ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων και να την τιμά ως μέρος της πολιτικής των ΗΠΑ».

Ταυτόχρονα ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ, και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας κατέθεσαν επίσης ένα σχέδιο απόφασης στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την προσωπική άποψη της αρθρογράφου, η πρόταση νόμου των γερουσιαστών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο και Μπομπ Μενέντεζ σχετικά με τον «Eastern Mediterranean Security and Partnership Act of 2019» είναι πολύ πιο κρίσιμη από τις άλλες προτάσεις.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα άρθρα της πρότασης νόμου είναι τόσο «μονόπλευρα και εχθρικά» απέναντι στην Τουρκία, που θα πρέπει να «σημάνει συναγερμός» και συγκεκριμένα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο Νόμος, σύμφωνα με την πρόταση, «θα άρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα εγκρίνει βοήθεια ύψους 3.000.000 μέσω [του προγράμματος] «Foreign Military Financing» (FMF) για την Ελλάδα, θα εγκρίνει βοήθεια ύψους 2.000.000 δολαρίων, μέσω του [προγράμματος] «International Military Education and Training» (IMET)» για την Κύπρο αλλά και αντίστοιχο ποσό για την Ελλάδα, καθώς και θα εμποδίσει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία».

Στην καταληκτική παράγραφο του άρθρου αναφέρεται ότι από το πραξικόπημα μέχρι το σημείο αυτό, οι ΗΠΑ «τακτικά και χωρίς πρόβλημα» παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και εξοπλισμό στην τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ: δεν κατονομάζεται, αλλά εννοεί το κουρδικό ΡΚΚ) που επιτέθηκε στην Τουρκία.

Από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις μέχρι τις οικονομικές κυρώσεις και από τις απειλές καθώς και την πίεση του αμερικανικού Κογκρέσου, εφαρμόστηκαν, από πλευράς ΗΠΑ, όλες οι επιλογές, το οποίο, όπως υποστηρίζει η αρθρογράφος, κατάφερε μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση αλλά και να ωθήσει την Τουρκία πιο κοντά στη Ρωσία.

Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο, όπως η ίδια αναφέρει, είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια αμερικανική κυβέρνηση που δεν ξέρει πώς να επικοινωνεί με τους Τούρκους ενώ δηλώσει ότι είναι βέβαιη πως η τάση αυτή στις σχέσεις θα «γυρίσει τελικά μπούμερανγκ», δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να διορίσουν Πρέσβη στην Τουρκία για διάστημα δύο ετών.

Η Τουρκάλα αρθρογράφος προσπαθεί να διασκεδάσει τον τρόμο της, υποστηρίζοντας ότι θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στις ΗΠΑ.

Προφανώς και δεν είναι οι ΗΠΑ ο αδύναμος κρίκος σε αυτή την ιστορία. Τη νεο-οθωμανική αμετροέπεια θα την πληρώσουν μέχρι τελευταία ρανίδα οι ισλαμιστές της Άγκυρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε «ισχυρό στρατό» και ειρήνη σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Ο Έλον Μασκ συνάντησε τον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ μήπως και εκτονωθούν οι εντάσεις

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Οι όροι του Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο – Ο ρόλος της Ρωσίας, τι ζητά η Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr