Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Εντουάρ Φιλίπ ζήτησε μείωση φόρων για να ηρεμήσουν τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία

Ο Εντουάρ Φιλίπ ζήτησε μείωση φόρων για να ηρεμήσουν τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περικοπές φόρων και μάλιστα τάχιστα για να εκτονωθεί η κρίση των «κίτρινων γιλέκων» ζήτησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της «μεγάλης εθνικής διαβούλευσης» που διήρκεσε τρεις μήνες.

Χιλιάδες Γάλλοι μετείχαν στη διαδικασία, που επικεντρώθηκε στους άξονες της φορολογίας, της οργάνωσης του κράτους, της οικολογικής μετάβασης, και της δημοκρατίας και κοινωνίας των πολιτών για να εκφράσουν τις απόψεις τους ή τη δυσαρέσκειά τους για διάφορα ζητήματα.

Κι όπως είπε ο Εντουάρ Φιλίπ, οι «συζητήσεις έδειξαν ξεκάθαρα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε σε περικοπές φόρων και μάλιστα ταχύτερα».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι πολίτες εξέφρασαν μια «τεράστια δυσαρέσκεια» για τους φόρους, τονίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε μείωση των δημοσίων δαπανών.

Η «μεγάλη εθνική διαβούλευση» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στο κίνημα διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων».

Πάνω 10.000 συναντήσεις έγιναν σ’ ολόκληρη τη χώρα και περίπου δύο εκ. πολίτες μετείχαν μέσω του Διαδικτύου, ενώ ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, θέλοντας προφανώς να αποδείξει ότι δεν είναι αποστασιοποιημένος από την πραγματικότητα στην κοινωνία και προκειμένου να επανασυνδεθεί με την εκλογική του βάση, πέρασε σχεδόν 100 ώρες σε τέτοια ντιμπέιτ.

Από τον περασμένο Νοέμβριο τα «κίτρινα γιλέκα» οργάνωσαν 21 Σαββατοκύριακα κινητοποιήσεων, που σημαδεύτηκαν πολλές φορές από ταραχές, επεισόδια, καταστροφές και αποκλεισμούς δρόμων.

Το κίνημα που πήρε το όνομά του από τα κίτρινα γιλέκα ασφαλείας που πρέπει να φέρουν όλα τα αυτοκίνητα στη Γαλλία βάσει νόμου, ξεκίνησε αρχικά ως διαμαρτυρία κατά της αύξησης του φόρου επί των καυσίμων και πήρε σταδιακά τα χαρακτηριστικά εξέγερσης κατά των πολιτικών του Μακρόν.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που επέφερε μέχρι στιγμής στη φορολογική πολιτική ο κεντρώος Μακρόν ήταν η κατάργηση του φόρου επί των πλουσίων που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ και η θέσπιση ενός οριζόντιου φόρου 30% σε κέρδη κεφαλαίου, μερίσματα, μετοχές, τόκοι -λόγοι για τους οποίους ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν «πρόεδρο των πλουσίων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Λάρισα: Στο νοσοκομείο ο Κώστας Αγοραστός μετά την επίθεση που δέχθηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών (βίντεο)

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Γαλλία: «Μαχαιριά» της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Φρανσουά Μπαϊρού – Η δύσκολη αποστολή του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr