Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ζητεί να παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, προκειμένου η διχασμένη Βουλή να έχει το χρόνο να εγκρίνει μία συμφωνία αποχώρησης.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει η περίοδος να λήξει στις 30 Ιουνίου 2019» αναφέρει χαρακτηριστικά η Μέι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης Απριλίου.
Ωστόσο στην επιστολή επισημαίνεται πως εάν επιτευχθεί συμφωνία στη Βουλή πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα πρέπει η παράταση να εκπνεύσει νωρίτερα.
«Η κυβέρνηση επιθυμεί να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα επικύρωσης, που θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τις 23 Μαΐου 2019 και απομένως να μην συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές» τονίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, προσθέτοντας πάντως ότι «θα συνεχίσουμε παρόλα αυτά να κάνουμε υπεύθυνες προετοιμασίες για διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό».
Νωρίτερα πληροφορίες του BBC ανέφεραν ότι ο Τουσκ σχεδιάζει να προτείνει 12μηνη «ευέλικτη» παράταση.
Το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα από εδώ και πέρα εξαρτάται τόσο από την απάντηση, που θα δώσουν οι Βρυξέλλες, όσο και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Τόρις και τους Εργατικούς. Το οριστικό φινάλε θα εξαρτηθεί από τα «ναι» και τα «όχι» των δύο κομμάτων, της Ε.Ε., αλλά και τελικά της Βουλής.
Η WSJ, επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταδίδει πως η Ε.Ε. θα αντισταθεί πιθανότατα σε μία μικρή παράταση και προτιμά τη λύση της παράτασης κατά ένα έτος, που θα μπορούσε τελικά να «περικοπεί», σε περίπτωση άρσης του αδιεξόδου στη Βρετανία.
Ούτε αυτή η πρόταση όμως έχει τη στήριξη του συνόλου των 27 κρατών- μελών, τόνιζε αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα.