Να αποδεχτεί το αίτημα για παράταση του Brexit ως τις 22 Μαΐου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιουνκέρ, με την προϋπόθεση η συμφωνία αποχώρησης να έχει εγκριθεί ως τις 12 Απριλίου.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η όποια παράταση δοθεί εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά την 12η Απριλίου ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ».
«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε από την πλευρά του πως ο κίνδυνος ενός Brexit «χωρίς συμφωνία» στις 12 Απριλίου αυξάνεται, καθώς εξηγούσε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Ένωσης για τα τελωνεία.
«Ο τελωνειακός κώδικας της ΕΕ θα εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου.
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του τελωνειακού κώδικα της ΕΕ αμέσως μόλις φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
«Αν συμβεί το σενάριο της μη συμφωνίας, θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν νέοι τελωνειακοί έλεγχοι…
»Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ελέγχουμε συστηματικά κάθε… φορτηγό… Θα ελέγχουμε αγαθά στη βάση της ανάλυσης κινδύνου.».
Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως οι εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναλλάσσονται με το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να είναι έτοιμες για επιπλέον κόστη και γραφειοκρατία που θα συνδέονται με μια αύξηση των ελέγχων στα τελωνεία, ενώ οι ταξιδιώτες και οι αποσκευές τους θα υπόκεινται, επίσης, σε περισσότερους ελέγχους απ΄ό,τι σήμερα.
Ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως ορισμένα μέλη της ΕΕ εκτίμησαν πως οι διατυπώσεις τους για τους εισαγωγικούς/εξαγωγικούς δασμούς θα αυξηθούν έως και 50% στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Είπε πως αναμένονται επίσης «περίπλοκοι υπολογισμοί» αποπληρωμής ΦΠΑ.
«Αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση στη ρευστότητα των επιχειρήσεων», είπε.
«Χωρίς συμφωνία εξόδου, η δραστηριότητα χιλιάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και Ευρωπαίων ταξιδιωτών θα διαταραχθεί από την επαναφορά τελωνειακών ελέγχων».