Κοντόφθαλμη και αναποτελεσματική θεωρούν την πολιτική, με την οποία επέλεξε η Άγκυρα να στηρίξει την τουρκική λίρα, αναλυτές.
Ενδεικτικό της κριτικής που δέχεται η γειτονική χώρα, η οποία οδεύει σε τοπικές εκλογές, είναι σχόλιο του Reuters.
«Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να κερδίσει τη μάχη και όχι τον πόλεμο» τονίζει η στήλη Breakingviews του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει εξαιρετικά ακριβά τα στοιχήματα της τουρκικής λίρας, ενώ η τραπεζική αρχή βάζει στο στόχαστρο τις μελέτες των τραπεζών.
Το πρώτο μέτρο θα στηρίξει προσωρινά το νόμισμα, ενώ το δεύτερο θα αποθαρρύνει τις τράπεζες από το να δημοσιεύουν επικριτικές αναφορές, σημειώνει η αρθογράφος του Reuters, Swaha Pattanaik, προσθέτοντας ότι ωστόσο κανένα από τα δύο δεν βοηθήσει ουσιαστικά.
Η αρθρογράφος θυμίζει ότι η Τουρκία αντέδρασε άμεσα στην πτώση του νομίσματος κατά περισσότερο από 4% την περασμένη Παρασκευή, δίνοντας οδηγία στις τράπεζες να παρακρατεί τη ρευστότητα της λίρας από βασικές αγορές του εξωτερικού.
Θα συνεχίσουν να το κάνουν τουλάχιστον έως τις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα η εποπτική αρχή του τραπεζικού τομέα εξετάζει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μία έκθεση της JPMorgan πυροδότησε κερδοσκοπικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Η λίρα έχει ανακάμψει 7% από τα χαμηλά της περασμένης, παρά τις πιέσεις που δέχεται σήμερα. Ωστόσο αυτό ίσως δεν κρατήσει πολύ.
Οι παράγοντες που την ωθούν προς τα κάτω επιμένουν.
Οι κινήσεις για τη στήριξή της άλλωστε πυροδοτούν πιέσεις στην αγορά μετοχών, με τον δείκτη BIST 100 να καταγράφει ήδη απώλειες 9% αυτή την εβδομάδα.
Όσο για την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 18,2%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο.
Εν τέλει, προειδοποιεί η αρθογράφος του Reuters, οι κινήσεις του Ερντογάν αντί να ανακόψουν τις εκροές κεφαλαίων, ενδέχεται να «πείσουν» ακόμη περισότερα κεφάλαια να φύγουν από τη χώρα.