Συνεχίζονται οι «μετασεισμικές» δονήσεις στην ελληνική παροικία στη Μελβούρνη για τα όσα προηγήθηκαν, όσα έγιναν και όσα ακολούθησαν την παρέλαση για την εθνική μας επέτειο, μεταδίδει η ομογενειακή εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».
Μερικές βασικές διαπιστώσεις:
Υπάρχει πλέον σοβαρή κρίση στις σχέσεις του Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής Εορτασμού Εθνικής Επετείου, Αντώνη Τσουρδαλάκη με τον Γενικό Πρόξενο κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλο, τον οποίο ο πρώτος καταγγέλλει ότι «φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής».
Υπάρχει, όμως, πρόβλημα και στην ίδια την Επιτροπή που έχει διασπαστεί, γιατί, όπως κατήγγειλαν στον «Νέο Κόσμο» μέλη της, ο κ. Τσουρδαλάκης τα αγνόησε και έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκο Βούτση, με την οποία ανακαλούσε την πρόσκληση για να έρθει εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην παρέλαση.
Η «ανάκληση» (που αγνοήθηκε) έγινε λίγες ώρες πριν ο κ. Βαρεμένος αναχωρήσει από την Ελλάδα.
Άλλα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ότι ο κ. Τσουρδαλάκης, όχι απλώς τους αγνόησε στέλνοντας την επιστολή αλλά προέβη και σε καταγγελίες, ακόμα και εναντίον του προέδρου της Βουλής.
Άλλα μέλη της Επιτροπής είπαν στον «Νέο Κόσμο» ότι και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης, ενδέχεται να έκανε κομματικά παιχνίδια «γιατί, αντί να στείλει εκπροσώπους και από την αντιπολίτευση, έστειλε μόνο από την παράταξή του και αυτό εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ».
Αίσθηση προκαλεί και η στάση της Αρχιεπισκοπής. Στην Αδελαΐδα ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ, παρέστη στην εκδήλωση που έγινε από το Προξενείο και την Αρχιεπισκοπή (αργότερα πήγε στην Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας). Στο Σίδνεϊ, επίσης, έγινε δεκτός από την Αρχιεπισκοπή.
Στη Μελβούρνη οι Επίσκοποι και οι ιερείς δεν είχαν καμιά επαφή με τον κ. Κουίκ και τον κ. Βαρεμένο.
Παράλληλα, λέγεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για τους σχετικούς χειρισμούς μεταξύ του Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, και του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων και Ενοριών, κ. Κώστα Κόντη.
Η Παμμακεδονική καταδικάζει τα επεισόδια βίας, αλλά την ίδια στιγμή άτομα που συνεργάζονται με την οργάνωση («Ενωμένοι Έλληνες») λένε δημόσια (στο Facebook) ότι στελέχη της Παμμακεδονικής τους τηλεφωνούσαν και τους κινητοποιούσαν για να κάνουν τις διαμαρτυρίες τους!
Κάποιες οργανώσεις αρνήθηκαν να δεχθούν τον κ. Βαρεμένο
Τελικά δόθηκε στο Ελληνικό Προξενείο γιατί «το Ελληνικό Μουσείο δεν ήταν διαθέσιμο».
Τι δήλωσε ο Τέρενς Κουΐκ
Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες ομογενών στο Μνημείο Πεσόντων της Μελβούρνης, όπου την Κυριακή, 24 Μαρτίου έλαβε χώρα η παρέλαση για την Εθνική Επέτειο, ο κ. Κουίκ είπε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS ότι από τα δημοσιογραφικά του χρόνια και έως σήμερα, πάντοτε σεβόταν την άλλη άποψη και τη διαμαρτυρία.
«Ως πολιτικός είμαι υποχρεωμένος να δέχομαι τη διαμαρτυρία, ανεξάρτητα αν αποδέχομαι ή όχι το περιεχόμενό της.
»Στην προκειμένη περίπτωση, δεν το αποδέχομαι διότι μετά από 28 χρόνια, η Ελλάδα έχοντας κάνει πολλές ‘πιρουέτες’ στο θέμα της ονομασίας της και μετά απ’αυτά που είχαν λεχθεί και στα Ηνωμένα Έθνη για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, ήρθε η ώρα να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και το κλείσαμε» δήλωσε.
Ο Τέρενς Κουίκ, σχολιάζοντας την έννοια του «ανεπιθύμητος», δήλωσε τα εξής:
«Το αν είμαι ανεπιθύμητος ή μη, ούτε θα μπορέσω αυτή τη στιγμή τους συγκεκριμένους να τους πείσω για την ορθότητα της απόφασής μας (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών) ούτε και εκείνοι θα μπορέσουν να με πείσουν για τη δική τους στάση απέναντί μας».
Συμπλήρωσε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει σήμερα είναι «να αφήσουμε να περάσει ο καιρός και να δούμε σε δύο, σε τρία, σε τέσσερα, σε πέντε χρόνια, ποιος τελικά είχε το δίκιο».
Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου
Οι θέσεις του Αντώνη Τσουρδαλάκη όπως τις έστειλε γραπτώς στον «Νέο Κόσμο»:
«Επιθυμώ να συγχαρώ την νεολαία μας, μαθητές και μαθήτριες, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, όλα τα τμήματα συλλόγων, αδελφοτήτων, κοινοτήτων και Οργανισμών, καθώς επίσης και τους γονείς και θεατές της παρέλασης για την άψογη εμφάνιση και συμπεριφορά τους πριν από, κατά και μετά την παρέλαση. Μας έκαναν όλους υπερήφανους.
»Καταδικάζω, όμως, απερίφραστα τα έκτροπα που έλαβαν χώρα, με υπευθυνότητα ελαχίστων, στο Μνημείο των Πεσόντων κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την 25η Μαρτίου.
»Οι συμμετέχοντες στις αποδοκιμασίες δεν σεβάστηκαν ούτε την ιερότητα της ημέρας ούτε τον ιερό χώρο που μας παραχωρούν ως προνόμιο και όχι ως δικαίωμα οι αυστραλιανές Αρχές.
»Η απρεπής συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο την άδεια χρήσης του χώρου που μας παρέχουν οι κηδεμόνες και κυβερνήτες του Μνημείου.
»Ιδιαίτερη οργή προκάλεσε η ασέβεια προς τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ιδιαιτέρως οι αδικαιολόγητες ιαχές την ώρα της διεξαγωγής της επιμνημόσυνης δέησης από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ιάκωβο.
»Καταδικάζω, επίσης, τη στάση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλου, για την απαξιωτική του συμπεριφορά απέναντι στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής, ο οποίος μου ζήτησε εγγράφως “όπως συμμορφωθώ… και οι όποιες δικαιολογίες δεν μπορούν να γίνουν δεκτές”.
»Στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με την εν λόγω Επιτροπή, είναι η πρώτη φορά που συναντώ τέτοιου είδους αντιμετώπιση από την Προξενική μας Αρχή, και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό.
»Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι οι εορτασμοί για την Εθνική μας Παλιγγενεσία είναι υπόθεση παροικιακή και δεν αφορά το Γενικό Προξενείο.
»Για τα επεισόδια της Κυριακής, εκτός της Οργανωτικής Επιτροπής, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης αντιστοιχεί στον κ. Γενικό Πρόξενο κ. Μιχαλόπουλο, ο οποίος αγνόησε τις εκκλήσεις μου για ακύρωση της επίσκεψης του κ. Βαρεμένου, λόγω του ορατού κινδύνου πρόκλησης επεισοδίων.
»Η επιλογή του να αγνοήσει την παρότρυνσή μου για ακύρωση του ταξιδιού, τον καθιστά υπεύθυνο για τον διχασμό της παροικίας μας και για τον κίνδυνο να μην δοθεί άδεια χρήσης του Μνημείου στο μέλλον.
»Όφειλε να γνωρίζει καλύτερα ποια θα ήταν η αντίδραση του Ελληνισμού, καθώς είχε λάβει αρνητικές απαντήσεις για όλες τις παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις πριν και μετά την παρέλαση για την 25η Μαρτίου.
»Επίσης, καταδικάζω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ν. Βούτση, ο οποίος δεν διαβίβασε την πρόσκληση της Επιτροπής σε όλα τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής Αποδήμων, παρά μόνο στο κυβερνών κόμμα, δημιουργώντας άμεσες αντιδράσεις στις τάξεις της παροικίας.
»Επιπροσθέτως, καταδικάζω τον Πρόεδρο της Βουλής επειδή δεν δέχθηκε την ακύρωση της επίσκεψης Βαρεμένου, έστω και την τελευταία στιγμή. Το αίτημα για ακύρωση έφτασε στην Αθήνα στις 8.30 πμ. ενώ ο κ. Βαρεμένος αναχωρούσε στις 2.40 μμ.
»Σίγουρα την κατάσταση δεν βοήθησαν καθόλου οι δηλώσεις του κ. Βαρεμένου, μια ημέρα πριν την παρέλαση, ο οποίος χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ως την “μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας από το 1974”.
»Τέτοιου είδους δηλώσεις, με δεδομένη την άποψη της πλειοψηφίας του απόδημου ελληνισμού περί “προδοτικής Συμφωνίας”, ήταν το “λάδι στη φωτιά” που άναψε την Κυριακή».
Πόσοι είναι οι Έλληνες στην Αυστραλία:
Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, το 1.8% του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας απάντησε ότι έχει ελληνική καταγωγή, αριθμός που αντιστοιχεί σε 421.000 άτομα.
Ελληνικά στο σπίτι, δηλαδή τα έχουν ως παράλληλη γλώσσα, μιλάνε οι 237.000.